Het is alweer 3,5 jaar geleden (november 2013) dat ik besloot dat ik iets wilde veranderen aan mijn levensstijl. Ik zat op dat moment op het randje van een (on)gezond BMI. Het grappige is dat ik het vooral besefte na het terug zien van mijn vakantie foto’s. Het woord gezond was toen nog niet eens in mijn hoofd opgekomen, ik was gewoon niet blij met wat ik op de foto’s zag. Maar voordat ik vertel waar mijn levensstijl drastisch veranderde en mijn transformatie begon, zal ik eerst vertellen wie ik precies ben en waar ik vandaan kom.

Tijdens mijn wedstrijdvoorbereiding was ik ontzettend dun, maar nog steeds vond ik mezelf niet mooi als ik in de spiegel keek.

 

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Jip Isabel de Jongh, 24 jaar oud, opgegroeid in omgeving Eindhoven en momenteel woonachtig in Amsterdam. Ik ben afgestudeerd aan Fontys sporthogeschool als sport- en beweegdeskundige, doe op dit moment een thuisstudie tot life coach en heb 2 bedrijven op mijn naam staan namelijk: mijn eigen personal coaching en training bedrijf Isabella Fit en ik ben mede-eigenaar van het online magazine waar je op dit moment mijn verhaal leest, Freshhh.

Augustus 2013 – april 2016 – januari 2017

Jeugd

Ik ben eigenlijk altijd heel erg fit geweest. Van mijn 7e tot mijn 13e danste ik minimaal 4 keer per week. Daarna ging ik hockeyen en ik moest altijd 20 tot 30 minuten naar de middelbare school fietsen. Ik had een enorm goede conditie, een betere conditie dan de gemiddelde meid van mijn leeftijd. Waar is dan het punt gekomen dat dat allemaal is omgeslagen? Het is een combinatie van verschillende dingen geweest. Het begon toen ik de pil kreeg in verband met mijn zeer onregelmatige en extreme cyclus en het vervangen van de fiets voor een scooter. Ik was altijd al een enorme snoepkont, maar door mijn hormoon veranderingen ging ik nóg meer eten(snoepen), ik werd 16 en ging ontzettend veel stappen, dronk veel bier en wijn en door de scooter, ging ik ook nog eens minder bewegen.

Op mijn 17e heb ik geloof ik mijn max bereikt. Ik heb in die tijd nooit op de weegschaal gestaan omdat het liever niet wilde weten, maar ik denk dat ik in die tijd schommelde tussen de 76 en 80 kilo.

Obsessief met gezondheid bezig zijn is namelijk ook niet gezond!

Ommekeer 

Ik ben wel altijd enorm gek geweest op sporten en heb na de middelbare school dan ook gekozen voor een sportopleiding. Voor die opleiding moest ik wel een medische keuring doen, waar mijn vetpercentage werd opgemeten en in die tijd begon ik op een percentage van boven de 30%. Gelukkig moest ik het eerste jaar ontzettend veel sporten (lees: elke dag!) op school en daar begon de eerste verandering. Na een half jaar schommelde ik tussen de 70 en 75 kilo en daar ben ik tot mijn 21ste blijven hangen.

Wanneer ben ik dan echt helemaal die fitnesswereld in gerold? Dat gebeurde na de zomervakantie van 2013. Ik zag de foto’s terug van mezelf in bikini en ik was (zacht uitgedrukt) niet echt blij met wat ik zag. Mijn toenmalige vriend zag dat ik erg onzeker was en dat ik iets wilde veranderen aan mijn lichaam. Hij nam me toen mee naar de fitness. Ik had dankzij school al wat kennis op het gebied van fitness, maar ik begon vooral eerst met cardio. Heel veel cardio en af en toe lichte krachttraining (totaal, 4x per week trainen). Na een aantal weken zag ik progressie, ik werd sterker en viel 2 a 3 kilo af, maar daar bleef het ook bij. Na een half jaar, in de zomervakantie van 2014, besloot ik toen om streng op mijn eten te gaan letten. In 6 weken tijd, was ik ineens nóg 6 kilo lichter, oftewel: Abs are made in the kitchen!

Hierna was ik zo gemotiveerd, dat ik niet meer was weg te slaan uit de sportschool. Ik ben vooral zware krachttraining gaan doen om mijn lichaam te vormen zoals ik wilde. Uiteindelijk zat ik daarna vrijwel het hele jaar op een vetpercentage van 17,6%. Ik was ontzettend sterk en fit en was erg veel (en vrij obsessief) bezig met wat ik at.

Augustus 2011 – mei 2015

Bikini fitness

Vorig jaar (januari 2016) besloot ik om een bikini fitness wedstrijd te gaan doen. Mijn toenmalige collega’s hielpen mij met mijn voeding en trainingen en ik ging het podium op met een magere 10% aan vet op mijn lichaam. De beloning van een beker op het einde van de dag liet mij een hele zware periode die ik mentaal en fysiek heb door gemaakt, doen vergeten. In minder dan 10 weken daalde ik namelijk van de 17,6% naar de 10%. Ongelofelijk zwaar en vooral ook,  ongelofelijk ongezond!

Nee mijn lichaam was absoluut niet blij met me. Het heeft hierdoor een ontzettende klap gehad en ik kwam na de wedstrijd meer dan 15kilo aan. Ik werd weer dikker dan dat ik voorheen was en dat brak mij mentaal helemaal op! Je werkt jaren lang naar een fitte versie van jezelf. Je werkt vervolgens 3 maanden lang naar het podium toe, de meest strakke versie van jezelf en binnen 3 korte weken, ben je ineens weer helemaal terug bij af. Het is bijna niet uit te leggen wat dit met je doet. Mentaal ben je non-stop aan het strijden.  Je moet accepteren dat je weer aan komt, je moet de angst om terug te gaan naar waar je vandaan komt loslaten. Dit lukte me helaas niet. Ik kreeg enorm veel stress en het emotie eten begon weer.

Liefde voor mezelf

Een half jaar later besloot ik dat het tijd was om mentaal iets te veranderen. Na al die jaren, zelfs tijdens mijn wedstrijd, was ik niet tevreden of gelukkig met mezelf. Ik besefte dat mijn ongelukkige gevoel niks met mijn lichaam te maken had, maar met het feit dat ik geen liefde voor mezelf kende. Vandaag is het 5 april. Een jaar geleden stond ik op het podium en precies een jaar heeft het weer geduurd voordat ik in mijn gezonde en fitte lichaam zat. Ik heb me heel toevallig van de week gemeten en ik heb weer een percentage van (precies!) 17,6%. Mijn lichaam is niet veranderd door opnieuw obsessief met eten en trainen bezig te zijn. Ik heb het terug gekregen omdat ik weer ging “zorgen” voor mijn lichaam.

JBC Bikini fitness wedstrijd

Vandaag

De afgelopen jaren zijn een rollercoaster geweest voor mezelf (mentaal) en mijn lichaam. Ik heb vooral beseft dat het niet gaat om hoe je eruitziet, maar om hoe je je voelt. Ik sta nu oprecht voor “een gezond en fit lichaam” en niet voor “de dunste en strakste versie van jezelf”. Voordat ik aan mijn wedstrijd begon was ik obsessief bezig met eten en trainen, het was nooit goed genoeg en ik was nooit tevreden. Tijdens mijn wedstrijdvoorbereiding was ik echter ontzettend dun, maar nog steeds vond ik mezelf niet mooi als ik in de spiegel keek. Het heeft me doen beseffen dat alles een mentaal spelletje is. Zelf acceptatie en gelukkig zijn met hoe je bent, is ontzettend belangrijk. Obsessief met gezondheid bezig zijn is namelijk ook niet gezond!

Als je goed voor jezelf en je lichaam zorgt, val je vanzelf af. Het gaat uiteindelijk allemaal om balans. Eet gezond, beweeg om jezelf fit te houden, maar blijf ook genieten van het leven.

April 2017

Werk

Ik ben door het delen van mijn verhaal op socialmedia ontzettend gegroeid op Instagram. Ik behoor ook al 1,5 jaar tot de fit-influencers en hoop zoveel mogelijk mensen te helpen en motiveren met mijn posts over balans, zelf acceptatie en hoe je een gezonde levensstijl kan ontwikkelen. Hierdoor ben ik ook het coachings wereldje in gerold en in maart is mijn online magazine Freshhh live gegaan. Zoveel mogelijk mensen helpen en inspireren met mijn verhaal en mijn kennis, dat is vanaf het begin mijn drijfveer geweest. En ik hoop dat ik dat nu ook met Freshhh kan bereiken!

Ken of ben jij iemand die ook een mega transformatie heeft gemaakt of een super inspirerend verhaal heeft om te delen? Stuur dan een mailtje naar redactie@freshhh.nl Ik wil namelijk heel graag met jou/diegene in contact komen en deze verhalen delen met onze lezers.

 

Wil jij meer van mij weten of zien hoe ik mijn gebalanceerde levensstijl inricht? Volg mij dan op Facebook of op Instagram

Maart 2016 – september 2016 – april 2017