Ja, hoe gezond is chocolade nou eigenlijk? Eigenlijk willen we stiekem dat het antwoord hierop: ‘Super gezond, dagelijks eten!’ is. De afgelopen jaren is ook vaak gezegd dat vooral pure chocolade helemaal geen guilty pleasure is, maar juist mega gezond. Hierdoor is iedereen massaal aan de pure chocolade gegaan. Door de haver in de ochtend, cacao nibs in de smoothies, ga zo maar door. Maar is chocolade nou echt zo gezond als wij denken?

Verschillende soorten chocolade

Laten we beginnen bij de verschillende soorten. Er zijn natuurlijk oneindig veel speciale repen, maar nu hebben we het over de 4 basis soorten.

  1. Wit: Wat anders is bij witte chocolade dan bij de anderen is dat hier helemaal geen cacaopoeder doorheen zit verwerkt. Wel bestaat het voor minstens 20% uit cacoaboter. Deze vorm is niet gezond omdat het een grote hoeveelheid van suiker en vet bevat.
  2. Melk: Dit is het meest populairste type. Het is minder bitter dan puur, en heeft meer voedingsstoffen dan wit.
  3. Puur: Veel vinden puur te bitter. Dit komt omdat er minstens 54% cacoapoeder in zit. Het is ook vaak veganistisch omdat het geen melk bevat. Hierdoor dus ook minder vet!
  4. Raw: Dit wordt gemaakt van ongebrande cacoabonen. Normaal wordt het (net als koffie) gebrand en gemalen. Bij dit proces gaat veel kracht van de cacoa verloren. Bij RAW chocolade behoud het deze stofjes, denk aan antioaxidanten. Maar ook hierin wordt veel suiker verwerkt.

Is pure chocolade dus gezonder?

Het bevat sowieso meer cacoapoeder en minder cacoaboter dan melk en wit, wat dus gezonder is. Ook het feit dat het geen melk bevat werkt voordelig. Maar wat nog steeds het geval is, ook bij pure repen, is dat het grotendeels uit suiker en vet bestaat. Dit zal ook zorgen voor een grote piek in je bloedsuikerspiegel en vet bevat ook veel calorieën. Elke dag wat ervan eten is dus niet super gezond, al helemaal niet om je dag ermee te beginnen. Af en toe een blokje eten als toetje kan geen kwaad.

Tips om de juiste keuze te maken

  1. Kies voor repen met een zo hoog mogelijk cacoagehalte. Een ‘goede’ reep begint bij een gehalte van tenminste 70%.
  2. Begint de ingrediënten lijst met suiker? Laat het dan liggen. Goedkopere producties laten de repen vooral uit suiker bestaan en niet andersom.
  3. Kies het liefst voor biologische producten. Dit is vaak de beste kwaliteit en soms zelfs zonder suikers.
  4. Begint de ingrediënten lijst met cacoamassa? That’s it! Check wel even de rest van lijst.
  5. Je kan ook easy je eigenlijk chocolade maken! Verwerk er wat noten in of gepofte amaranth.

Lees ook:

Hoe krijg ik mijn bloedsuikerspiegel in balans?

Healthy, raw en easy chocolade mousse!

Vegan: Raw chocolate pudding zonder suiker!