Tegenwoordig zitten we met zijn allen veel te veel. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld genomen zo’n 8 uur per dag zitten. Schrik jij hier net als ik ook zo van? Gelukkig weet ik van mijzelf dat ik vaak wandel en dit dan ook met een aantal achterliggende redenen doe. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je beweegt maar ook dat jij er voordelen uit kunt halen. Voordelen die effect hebben op jouw overige dagelijkse activiteiten. Kortom, in dit artikel lees je waarom wandelen stimuleert om die creativiteit te activeren.


Onderscheid tussen linker -en rechterhersenhelft

Uit onderzoek blijkt dat wij mensen de linkerhersenhelft voornamelijk gebruiken om na te kunnen denken. Hier zit ook wel onze logica, het lineair denken, analytisch vermogen en het begripsdenken in opgeslagen. De rechterhersenhelft daarentegen staat bekend om de creativiteit. Door creativiteit kunnen wij als mens verbanden zien en leggen.

De combinatie van wandelen en creativiteit

Wandelen en het stimuleren van de ‘creatieve’ rechterhersenhelft is een gouden combinatie. Door namelijk in beweging te zijn activeer je deze kant van de hersenen. Door deze te activeren is je lichaam beter in staat nieuwe dingen te verzinnen of juist bepaalde omstandigheden op een heel nieuwe manier te benaderen. Allemaal omdat deze kant verantwoordelijk is voor het leggen van verbanden.

Wanneer je in beweging bent is jouw hoofd bezig om de linkerkant van de hersenen aan te vullen met het intuïtieve en contextuele deel van de rechterhersenhelft. Het in beweging zetten van het lichaam vraagt de nodige inspanning van het rechter deel van ons brein.  Dit laat Daniel Pink weten in het boek dat hij schreef ‘Een compleet nieuw brein’. Door de aanvulling van het rechtergedeelte aan het linkergedeelte komen de hersenen als het ware in balans. Mensen die regelmatig op een dag bewegen overzien dus op een dag meer en beter.

Beweeg regelmatig, óók tijdens je werk

Aan het begin van dit artikel vertelde ik al dat onderzoek uitwijst dat wij zo’n 8 uur per dag zitten. Helaas is dit nou niet echt stimulerend voor die rechterhersenhelft. Ook brengt het daardoor de hersenen eerder uit balans. Gelukkig is hier wat aan te doen. Na het lezen van deze tips zal jij thuis of op je werk eerder de benenwagen nemen.

1 Minder cognitieve belasting

Chaos in je hoofd thuis of op het werk? Ga naar buiten, loop 20 minuutjes in de frisse lucht. Op deze manier komen de hersenen even tot rust. Cognitief word jij minder belast waardoor de rechterhersenhelft aan het werk gaat. Eenmaal terug achter je bureau voel jij jezelf als herboren. Een hoop nieuwe ideeën en een andere kijk op eventuele problemen vliegen je om de oren.

2 Minder stress

Naast het grotere vermogen van creativiteit in de rechter hersenkwab activeer jij de prefrontale cortex. Deze cortex zorgt dat, wanneer hij actief wordt door onder andere beweging, hij gedachtes afremt op het gebied stress en negativiteit.

3 Productiviteit schiet omhoog

Tijdens een wandeling activeer je dus uiteindelijk de gehele hersenen met als resultaat dat jij eerder op nieuwe inzichten zal komen. Perfect toch?

4 Goed voor de conditie

Deze mag natuurlijk niet ontbreken, de conditie. Wandelen is namelijk goed voor hart -en bloedvaten. Daarnaast prikkelt het ook op een positieve manier de insuline huishouding. Hierdoor zal jij niet zo snel trek hebben in ongezond eten omdat de bloedsuikerspiegel niet uit balans raakt.

Bekijk ook

Wandelen stimuleert jouw ‘creatieve’ rechterhersenhelft

de 3 mooiste routes om te wandelen in ons eigen Nederland

Wandelen stimuleert jouw ‘creatieve’ rechterhersenhelft

LISS, de ultieme workout voor luie mensen!