Een pijnlijke, opgeblazen buik is niet leuk. Naast dat het niet goed is voor je zelfvertrouwen, is het ook gewoon heel vervelend als je steeds last van je buik hebt. Wanneer je dit regelmatig hebt is het goed om eens te kijken wat je eraan kan doen! Met deze tips kom je er vást achter waar het probleem zit en zit jij binnen no time weer lekker in je vel.

1. Je kauwt niet goed

Wanneer je je eten niet goed (genoeg) kauwt, kan je lichaam het eten moeilijker verteren, waardoor je buik gaat opzetten. Maar dat is niet de enige reden. In voedsel zit veel water en lucht, als je dit niet goed ‘kapot’ kauwt, dan komt die lucht in je buik pas vrij. Zorg er dus voor dat je, ook als je haast hebt, even lekker de tijd neemt om je lunch te eten.

2. Een lactose- of glutenintolerantie

Er zijn een aantal producten die bij veel mensen problemen veroorzaken. Lactose is hier een voorbeeld van, veel mensen kunnen dit niet goed hebben en daardoor ontstaat er gas in je lichaam. Dat gas zorgt dus weer voor je opgeblazen buik. Je kan dit heel simpel testen door een tijd alle zuivelproducten te laten staan. Zijn je klachten weg? Dan weet je nu in ieder geval waar de oorzaak ligt en kun je daar bewust mee omgaan. Heb jij juist vaak klachten na het eten van bijvoorbeeld brood, pasta of koekjes? Dan zou het kunnen dat je een glutenintolerantie hebt. Dit kan je heel makkelijk via de huisarts testen door bloed te laten prikken.

3. Kauwgom

Het lijkt prima, maar ook kauwgom kan een boosdoener zijn. Elke keer als je erop kauwt, komt er lucht bij en dat gaat je lichaam in. Ook krijgen je hersenen door het kauwen een soort seintje dat er eten aankomt. Dan bereidt je lichaam zich voor om het te kunnen verteren, maar er komt niks. Dit kan ook weer voor een opgezette buik zorgen.

4. Constipatie

Dit ligt wat meer voor de hand. Als je al een paar dagen niet goed naar de wc kan, is dit is een signaal dat er iets in je darmen niet helemaal lekker gaat. Vaak helpt het al enorm als je meer water drinkt en voldoende groente en fruit eet. Het kan zijn dat je meer last hebt van constipatie door stress, probeer dan even een stapje terug te doen en iets meer te relaxen. Als het echt niet over gaat, kan het zijn dat je last hebt van PDS (Prikkelbare darm syndroom). Dan kan je echt het beste even contact met je huisarts zoeken.

5. Je bent ongesteld

Ben je ongesteld? Dan is het echt niet zo raar dat je last hebt van een opgeblazen buik. Zo’n 70% van de vrouwen heeft dat namelijk. Zorg dat je ook gewoon gezond blijft eten. Doe eens gek en wissel een stuk chocola in voor een bakje fruit. Zorg dat je genoeg slaap krijgt en vermijd producten die gasvorming erger maken, zoals frisdrank en alcohol.