Je bent vast wel eens bij iemand in huis geweest, waar je je bij binnenkomst alleen al onmiddellijk op je gemak voelde. Een ruimte waar je meteen tot rust kwam. Een heerlijk gevoel is dat. Ook jij kunt dit gevoel bij je thuis creëren.Ook al zal de bewoner misschien niet op de hoogte zijn van de Filosofie van Feng Shui, een hele grote kans dat het overgrote deel wel overeenkomt met deze filosofie.
Wat is feng sui?
In een notendop: Feng (wind) Shui (water) is een oude, meer dan 3000 jaar, filosofie over hoe je leefomgeving je gevoel en je geluk kan beïnvloeden. Het heeft allemaal te maken met de relatie tussen de werk- of leefomgeving en de mens zelf. Hoewel Feng Shui gericht is op een harmonisch geheel met natuurlijke, organische vormen, is dit een beetje tegenstrijdig met de hedendaagse leefomgeving.
Hoe heeft het effect op ons?
Nou we weten allemaal dat een donkere, sombere ruimte een grote invloed op ons kan hebben. Bijvoorbeeld op ons humeur, en dus uiteindelijk ook op ons geluk. Dit ligt erg voor de hand. Maar andersom werkt het ook: Een goed ingerichte, lichte ruimte geeft ons, als persoon, een flinke duw in de rug naar welzijn en geluk. Het is dus zaak om je werk- en leefomgeving dusdanig aan te passen dat er een harmonie en een evenwicht ontstaat. Een harmonie in de oeroude, tegengestelde krachten die iedereen kent: Yin en Yang. Twee tegengestelde krachten die elkaar ook versterken en complementeren.
Hoe creëer je een fijne leefomgeving voor jezelf?
Volgens de filosofie heeft iedere ruimte in en om je huis een specifieke functie: Er zijn bijvoorbeeld ruimtes om te werken, er zijn ruimtes om te rusten en er zijn ruimtes voor ontspanning. In de woonkamer moet plaats zijn voor ontspanning en positieve energie. Kies daarom voor lichte kleuren met accenten in bijvoorbeeld gele, groene, bruine of oranje tinten. Het plafond moet altijd (gebroken) wit zijn voor een licht en ruimtelijk effect. De inrichting van de kamer is natuurlijk ook belangrijk. Zorg ervoor dat er geen hoge obstakels in de kamer aanwezig zijn.Voorkom ook de aanwezigheid van donkere hoeken en gebruik zo veel mogelijk meubilair en kasten met afgeronde, natuurlijke vormen. Ook planten nemen hier een belangrijke plaats in: Zij zorgen voor extra positieve energie.
Dus zo creëer jij een fijne leefomgeving
- Een vierkante of rechthoekige kamer zorgt voor goede Feng Shui. Is de kamer L-vormig? Maak de kamer dan symbolisch rechthoekig met bijvoorbeeld kamerschermen, kasten, een muurtje of gordijnen.
- Zorg voor een groot familieportret om het familie-element te benadrukken. Dit zorgt voor positieve energie.
- Spiegels in de kamer moeten niet de voordeur weerspiegelen, dat is slecht voor de feng shui.
- Zet kamerplanten neer tegen slechte energie van uitspringende hoeken die ‘gifpijlen’ afschieten.
- Zorg met goede verlichting voor veel yang-energie in de woonkamer.
- Zet geen meubilair onder zichtbare balken in het plafond.
- Zet de zitmeubels in de vorm van een vierkant of rechthoek. Anders in een 8-hoek
- Zorg dat bezoekers met hun rug tegen dikke, raamloze muren kunnen zitten. Dit zorgt voor goede Feng Shui en geeft ze zelfvertrouwen.
- Zorg dat zittende mensen uitzicht houden op de deur.
- Zorg voor ruime doorloop paden waardoor de chi vrij kan stromen voor een optimale feng shui