We werken massaal vanuit huis en dat vraagt om de nodige aanpassingen. Een nieuw werkritme, een andere werkstructuur, nieuwe systemen en zelfs een andere werkhouding… Veel veranderingen kwamen op ons pad om het thuiswerken mogelijk te maken.
Hoe ervaar jij het thuiswerken? Nu we langer vanuit huis onze werkzaamheden verrichten, kampen we vaker met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en pijnlijke lichaamsdelen. Onder andere rug- en nekpijn komen vaker voor volgens deskundigen, daarnaast ervaren we ook meer stress. Angst voor de gezondheid van dierbaren, onzekerheid omtrent onze banen, financiële zorgen, balanceren tussen werk en privé; het vormt een greep uit onze belemmerende gedachtes waar we dan ook vaker over piekeren. Elke (thuis)werkdag kun je iets doen om je beter te voelen. Hoe creëer je een gezonde werkhouding? Wacht niet tot morgen, maar pas vandaag nog onderstaande tips toe!
Een goede werkhouding
Hoe ziet jouw nieuwe thuiswerkplek eruit? Ligt jouw bureau vol of heb je een rustige ruimte in huis gecreëerd? Beschik je over een goede stoel zodat je een goede houding aan kunt nemen of werk je eigenlijk vooral aan de keukentafel? Een ergonomische thuiswerkplek is een must, wil je jouw werkzaamheden goed uit kunnen voeren. We hadden niet verwacht zo lang vanuit huis te moeten werken met alle gevolgen van dien. Door verschillende factoren zijn vermoeidheidsklachten toegenomen onder de werknemers. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Juist in deze tijd. Heb je moeite met staan, last van jouw spieren, gewrichten of vermoeidheidsklachten? Dan is een trippelstoel een aanrader. Deze trippelstoel lijkt op een bureaustoel met rem op wielen en is te gebruiken in huis. In sommige gevallen is het mogelijk de trippelstoel voor op het werk te krijgen, hier is wel een indicatie voor nodig. Kom je in aanmerking voor een trippelstoel, dan mag je deze gratis lenen. Jouw zorgverzekeraar vergoedt dan namelijk de hulpmiddelen waardoor je de stoel kunt gebruiken. Verbeter jouw gezondheid en ontdek wat je nodig hebt om te herstellen.
Voeden in plaats van vullen
De juiste voeding geeft energie en kracht om de dagelijkse activiteiten goed vol te houden. Door jezelf te vullen, kan jouw lichaam niet opladen. Kies daarom voor gezonde maaltijden en tussendoortjes, zodat je jezelf mag voeden. Verdiep je in lekkere en gezonde recepten, waardoor je gemotiveerd blijft om goed te eten. Zet een wekker om te drinken indien je geneigd bent om dit te vergeten en haal gezonde boodschappen in huis. Op deze manier kun je niet anders dan goed voor jezelf zorgen.
Een gezonde balans tussen voldoende rust en beweging
Wil je jouw werk goed kunnen uitvoeren, dan is het belangrijk dat je let op voldoende rustmomenten én beweging. Het contrast kan niet groter, maar beiden zijn nodig voor een gezonde levensstijl. Je hebt rust nodig om zowel lichamelijk als mentaal op te laden en te ontspannen. Beweging is goed voor jouw conditie, doorbloeding en algehele gesteldheid. Zo blijf je fit en zit je lekkerder in je vel. Elke dag naar buiten om een wandeling maken (hoe compact het rondje ook is) zorgt voor een boost aan inspiratie en energie. Zet jouw gezondheid ook op het prioriteitenlijstje en maak plaats in jouw agenda voor een dagelijkse wandeling.
Opschrijven of uitspreken
Ervaar je vermoeidheidsklachten doordat je niet goed kunt slapen of voel je dat je moe bent door een andere oorzaak? Praat erover met een huisarts of deskundige. Deel jouw klachten zodat je samen naar een oplossing toe kunt werken. Je bent niet alleen en anderen willen je graag helpen om te herstellen. Neem jouw klachten serieus, misschien ben je er snel vanaf door het toepassen van toegankelijke tips! Een goede gezondheid is het mooiste wat je jezelf en elkaar kunt geven!