Bijna al het eten is bewerkt, zit bomvol suiker, bevat slechte vetten en chemicaliƫn en hebben nog veel meer slechte eigenschappen. Eigenlijk is het bijna onmogelijk om bewerkt voedsel te laten staan. Toch is het, het proberen waard. Probeer zo veel mogelijk plantaardige voeding te eten, alles wat uit de grond komt en vers is, is eigenlijk namelijk niet bewerkt. Misschien is het een optie om zelf een kleine tuintje te maken en daar je eigen voeding in te kweken. Denk aan wortelen, aardappelen, appels en peren! Het is het proberen waard!

Want dit gebeurt er, als je bewerkt voedsel laat staan!


Belangrijke voedingsmiddelen

Onbewerkte dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen bevatten vitaminen en mineralen die je nodig hebt voor een optimale gezondheid. De meeste ‘echte’ voedingsmiddelen zijn goede bronnen van vitamine, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen. Denk hierbij aan, paprika, broccoli, sinaasappel en eieren.

lager in suikers

Veel onderzoeken beweren dat het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen het risico op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, leververvetting en hart en vaat ziekten kan vergroten. Waarschijnlijk weet iedereen wel dat onbewerkt voedsel laag is in suikers en dus niet erg zoet. Hoewel fruit wel suikers bevat, is het ook rijk aan vezels, dus veel gezonder!

Goed voor het milieu

De wereldbevolking groeit, en daarmee neemt ook de vraag naar voedsel toe. Productie van voedsel om miljarden mensen te voeden veroorzaakt enorme problemen voor het milieu. Plantaardige voedingsmiddelen zijn niet alleen veel gezonder, maar ook nog een veel beter voor het mileu! Denk eens aan de vleesproductie. Dit kost enorm veel water, om het te vergelijken een voorbeeldje: De productie van 1 kilogram kip kost ongeveer 3900 Liter water! De productie van 1 kilogram bonen kost 1800 Liter water! Best een verschilletje!

Verkleint risico op ziekte

Het eten van onbewerkte voedingsmiddelen kan het risico op chronische ziekten verminderen. Een eetpatroon zonder bewerkte voedingsmiddelen kan het risico op hart en vaatziekten, diabetes en het metabool-syndroom verminderen. Ook is het eten van onbewerkt voedsel een stuk beter voor je darmen.

Stoppen met bewerkt voedsel

Het is natuurlijk erg lastig om meteen van de ene dag op de andere dag over te stoppen met het eten van bewerkt voedsel. Maar gelukkig hebben we wel een aantal tips die je goed kan gebruiken als je wilt overstappen!

  1. Lees alle etiketten! Zoek alles op wat je er niet van weet. Meestal zijn dit E-nummers, en die zijn vaak slecht in deze gevallen!
  2. Eet minder brood, en meer groenten, soep, salade en smoothies. Deze vullen meer dan brood, en als je toch brood wilt combineer het dan met een gezond beleg om zo de voedingswaarde te verhogen.
  3. Doe boodschappen bij boerderij winkels of markten. Dit is niet alleen heel erg leuk, maar het is vaak goedkoper en je ziet echt waar je producten vandaan komen.
  4. Wil je toch junk food eten? Maak het dan zelf! Dit is misschien nog een stuk gezonder, maar ook super lekker, en je weet zeker dat het niet bewerkt is!

Lees ook:

Verhoogt een vetarm dieet je risico op een vroege dood?

3 fouten die je maakt als je begint met glutenvrij eten

Mindful eten helpt je afvallen en gezonder leven!