We leven in een hectische samenleving. Waarin we tijd nemen voor onszelf vaak vergeten. Om echt om te kunnen gaan met deze hectiek, hebben we die tijd voor onszelf echter wel nodig. Even stilstaan, even de gedachten weer op een rijtje zetten om vervolgens weer wat rustiger alle projecten en problemen aan te kunnen pakken. Dit alles heeft te maken met mindful leven. Daarom geef ik hier 5 tips om wat meer mindful en stress-vrij je dag door te komen.

Zo kom jij voortaan stress-vrij de dag door!


Begin de dag positief

Spreek met jezelf en/of je partner/ huisgenoot af dat je de dag positief wilt beginnen. Dus problemen en irritaties worden niet besproken net nadat je bent opgestaan. Zodra je namelijk je dag met iets negatiefs begint, blijf je vaak de rest van de dag in het negatieve hangen. Drink je kopje koffie of munt thee, eet je lekkere ontbijtje, lees alleen de vrolijke dingen in de krant en bewaar de problemen die besproken of gelezen moeten worden voor iets later op de dag. Dan zit je al in je positieve bubbel en dan kun je de minder positieve dingen iets beter handelen.

Neem elke dag 10 minuten om NIKS te doen

Geen tv, geen telefoon, geen werk, geen muziek, even helemaal niks. Gewoon 10 tot 15 minuten even lekker zitten en niks doen. Waarom? In een druk leven heb je amper tijd voor jezelf, je rent de benen uit je lijf en hebt amper tijd om even rustig adem te halen tussen alle afspraken door. Plan desnoods deze 10 minuten in om even je ogen te sluiten, je te focussen op je ademhaling en te genieten van deze paar minuten rust. Of probeer 1 van deze apps waarmee je korte meditaties kunt beoefenen.

Noteer je gedachten

Krijg je je hoofd niet rustig? Blijven jouw hersenen de hele dag en zelfs nacht door ratelen? Dan is het misschien slim om je gedachten even op te schrijven. Alles kan helpen, van “To do” lijstjes zodat je niks vergeet tot je diepste gedachten en ideeën op te schrijven in een dagboek. Voor de een helpt het om ’s ochtends te beginnen, om de dag met een “schone lei” en georganiseerde gedachten te beginnen, terwijl het voor de ander juist helpt om de gedachten leeg te maken voor het slapen gaan. Ook helpt het om elke dag ets positiefs op te schrijven en dit in je “Happy Jar” te doen.

Focus

In plaats van te multitasken, probeer je eens op 1 ding tegelijk te focussen. Ben je in gesprek met iemand? Focus je op het gesprek met diegene en laat je telefoon in je zak. Hetzelfde geldt voor eten. Houd je aandacht eens volledig bij het eten en geniet ervan zonder afgeleid te worden door de tv of iets anders.

Kwaliteit boven kwantiteit

We hebben 24 uur in een dag en het liefst doen we zoveel mogelijk en alles tegelijkertijd en dat ook nog een perfect. Maar maak jezelf je niet gek. Nummer je taken van meest belangrijk tot minst belangrijk. Begin ze daarna een voor een, met je volledige aandacht te verwerken en zorg dat je ze netjes afrondt. Heb je vervolgens een taak niet af? Hé morgen weer een dag. Het geeft je een veel beter gevoel als je 4 van de 6 taken netjes en met je volledige focus hebt afgerond, dan dat je die 6 hebt afraffelt omdat je alles perse in 24 uur af wilde hebben.


Lees ook

6 natuurlijke middelen tegen angst en stress

10 simpele manieren om spontane stress te verzachten op het werk

Geen ochtendritueel? Vind hier 5 rituelen om je dag stress-vrij te beginnen.