Heb je wel eens last van chronische hoofdpijn, stemmingswisselingen of buikpijn nadat je bijvoorbeeld pasta of brood hebt gegeten? Dan zou het zomaar kunnen dat je een glutenintolerantie hebt. Wij zetten de belangrijkste symptomen voor je op een rijtje.
Wat is een glutenintolerantie precies?
Een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd, is een erfelijke auto-immuunziekte voor gluten. Hierbij keert het immuunsysteem zich tegen de gezonde cellen in je lichaam, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat die, in het geval van glutenintolerantie, je darmen kunnen beschadigen. Gluten is een mengsel dat bestaat uit eiwitten. Het komt vaak voor in tarwe, gerst en rogge. Als je last hebt van een glutenintolerantie zul je dus een streng dieet moeten volgen waarin je deze voedingsmiddelen uitsluit.
Glutenintolerantie komt bij 1% van de mensen voor, en kan zich op verschillende leeftijden uiten. Om zeker te zijn dat je het hebt, kun je een onderzoek laten doen bij de huisarts, door middel van een bloedtest.
Belangrijke symptomen
Alhoewel de klachten per persoon en qua intensiteit kunnen verschillen, zijn er verschillende symptomen die op een glutenintolerantie kunnen wijzen.
1. Chronische hoofdpijn
Veel mensen hebben zo nu en dan last van hoofdpijn, maar als je regelmatig hoofdpijn krijgt na het eten van gluten kan dit duiden op een glutenintolerantie. De klachten treden meestal binnen een halfuur tot uur na het eten van gluten op.
2. Spijsverteringsproblemen
Spijsverteringsproblemen zijn een van de bekendste symptomen die kunnen optreden bij een glutenintolerantie. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van buikpijn, diarree of een opgeblazen gevoel. Daarnaast kan de ontlasting een bleke kleur hebben en stinken, doordat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
3. Huidproblemen
Glutenintolerantie kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van huidproblemen. Dermatitis herpetiformis is de huidaandoening die het meest voorkomt onder mensen met glutenintolerantie. Je kunt dan last krijgen van jeukende blaasjes, blaren of bultjes op de huid. Deze komen vooral voor op de knieën, billen of ellebogen.
4. Gewichtsverlies
Als je gluten eet terwijl je eigenlijk een glutenintolerantie hebt, kunnen de darmen erg beschadigd raken. Dit heeft tot gevolgd dat bepaalde voedingsstoffen minder goed worden opgenomen, waardoor je ineens gewicht kunt gaan verliezen.
5. Stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen kunnen het gevolg zijn van een glutenintolerantie, zoals irritatie, angst of depressieve gevoelens. Een studie uit 2007 vond dat mensen met glutenintolerantie een hogere kans zouden hebben op een depressie. Dit kan onder andere te maken hebben met een tekort aan bepaalde vitamines, doordat bepaalde voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.