Gluten. Iets wat steeds vaker vermeden wordt. Velen zijn erachter gekomen dat ze na het eten van gluten klachten krijgen zoals maagkrampen, pijn in botten en gewrichten, ongewild gewichtsverlies, een opgeblazen gevoel en ga zo maar door. Tegenwoordig probeert iedereen brood te vermijden vanwege de hoge hoeveelheid, ook omdat gluten minder goed verteerbaar bleken te zijn.  Maar komen al deze klachten wel echt van de gluten zelf? Of moeten we eigenlijk iets anders gaan vermijden?

Weet je eigenijk niet zo goed wat gluten nou zijn? Op deze pagina hebben wij het helemaal voor je uitgelegd!


Onderzoek naar de allergische reactie op gluten

Volgens Noorse onderzoekers worden darmklachten na het eten van brood niet veroorzaakt door gluten, maar door fructaan. Tot die conclusie kwamen ze nadat ze volwassenen een week lang een mueslireep lieten eten met gluten, fructaan of niets in verwerkt. De muesli met fructaan verhoogde de score voor prikkelbare-darmsymptomen en opgeblazen gevoel het meest. Tussen gluten en placebo was geen groot verschil merkbaar.

Uitkomst van het onderzoek

De Noorse studie telde 59 volwassen die zichzelf glutengevoelig noemden. Ze aten gedurende een week mueslirepen met 5,7 gram gluten, 2,1 gram fructaan of niets in verwerkt. Dit experiment werd tweemaal herhaald, totdat elke deelnemer (uiteraard blind) elke reep gegeten (en gescoord) had.

Wat is fructaan dan?

Fructaan is een onverteerbaar koolhydraat bestaande uit fructose-eenheden (zoals zetmeel een koolhydraat is dat enkel glucose-eenheden bevat). De vertering gebeurt wel door darmbacteriën, wat tot gasvorming zou leiden. Het is die gasvorming die het gevoel van ongemak en zelfs pijn opwekt bij prikkelbare darm. Fructanen worden ook tot de FODMAP’s gerekend, een groep van fermenteerbare en kortketenige koolhydraten die in 2005 hypothetisch aangeduid werd als oorzaak van prikkelbare-darmsyndroom.
Dit betekent echter niet dat je gevoeligheid meteen weg gaat als je fructaan vermeid. Als je denkt dat je een glutenallergie of intolerantie hebt, kun je dit het beste laten testen, alleen dan weet je het zeker!