Sommige mensen zitten de hele dag naar de klok op hun scherm te kijken, hopend dat er weer een magische minuut voorbij is gevlogen. Voor deze mensen klinkt dit heel bekend: De tijd gaat veel sneller wanneer je het leuk hebt. Hoewel het erg tof zou zijn, hebben we helaas geen magische krachten om dit te kunnen beïnvloeden. Maar waarom lijkt de tijd dan langzaam of juist sneller te gaan in sommige situaties?


Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota kwamen tot de conclusie dat er niet zoiets bestaat als een interne klok. Het betekend dat onze tijdsbeleving niet centraal in ons lichaam wordt geregeld. Verschillende zenuwcellen in onze hersenhelften sturen de tijdsbeleving. Je tijdsbeleving wordt dus gestuurd door wat je doet. Worden je hersenen geprikkeld doordat je leuke dingen aan het doen bent, dan gaat de tijd sneller voorbij. Wordt je brein minder geprikkeld, doordat je op je werk saaie taken voor je neus hebt staan, dan gaat de tijd ineens super traag.

De tijd vliegt

Hoe zit het met het oude gezegde, ‘De tijd lijkt voorbij te vliegen’? We denken dit, omdat het ook eigenlijk echt zo gebeurt. Het komt door het verschil tussen onze onmiddellijke waarneming en onze herinnerde waarneming . Tijdens een drukke dag met een hoop nieuwe dingen te doen, negeer je de gebeurtenissen die je normaal vervelen. De niet zo boeiende prikkels laat je aan je voorbij gaan. ’s Avonds is de dag voor je gevoel voorbij gevlogen. Maar zou je bijvoorbeeld een jaar later terug kijken op deze dag, dan kun je je er een hoop van herinneren en is het net als ‘die leuke dag in je jeugd’, een lange dag geweest.

De tijd kruipt voorbij

Het gevoel van tijd die sneller en langzamer gaat heeft dus ook te maken met hoe je je aandacht verdeeld. Je kunt je voorstellen dat je bij gevaar meer aandacht besteed aan details. Als je lijf in overlevingsmodus schiet, gaan we alles wat om ons heen gebeurt goed bestuderen, hierdoor lijkt de tijd ontzettend langzaam te gaan. Misschien heb je slachtoffers van een overval wel eens horen zeggen dat het uren leek te duren voordat de overval voorbij was.


Lees ook:

Hoe houd ik een gezonde lifestyle vol tijdens een druk leven?

Waarom het besparen van tijd -in plaats van geld- de sleutel tot geluk is!

Breng meer tijd door met je vrienden, het blijkt goed voor je gezondheid!