Emoties, zoals verdriet en verveling, sporen mensen aan om te gaan eten. Maar juist ook bij geluk nuttigen mensen allerlei hartige en/of zoete hapjes. Waar komt de behoefte, om bij sterke emotie, te eten eigenlijk vandaan?

Emotie eten vaak aangeleerd

Veel mensen zullen het vast wel herkennen: eten zonder dat je daadwerkelijk honger hebt. Emotie eten ontstaat vooral omdat het een prettig en een troostend gevoel geeft, onze hersenen maken op dat moment endorfine aan, wat (tijdelijk) een gelukzalig geeft. Eten wordt dan dus beloont met een fijn gevoel.

Terwijl het ook vaak zo is dat ons aangeleerd wordt dat er bij pijn, angst of verdriet een “beloning” in de vorm van iets lekkers moet zijn. Waarbij volwassen zichzelf regelmatig trakteren op een koud biertje, wijntje of een lekker tussendoortje na een zware werkdag, krijgen kinderen een lekker ijsje bij een geschaafde knie.

Verdriet

Een heel bekend voorbeeld is chocolade bij liefdesverdriet. We verlangen allemaal wel naar een doos bonbons of een dikke chocoladereep als er sprake is van liefdesverdriet. Vaak wordt dit goed gepraat omdat mensen van chocolade “gelukkig” worden. Chocolade bevat namelijk fenylethylamine, dit is een lichaamseigen stofje die aangemaakt word tijdens verliefdheid en dat geeft een gelukzalig gevoel. Fenylethylamine zit bijvoorbeeld ook in rode wijn en kaas. Bij verdriet wordt er niet alleen chocolade gegeten maar eigenlijk alles wat mensen in de (koel)kast kunnen vinden, wordt uit troost naar binnen gewerkt. Het is ons immers toch aangeleerd dat bij verdriet, eten en drinken troostend werkt?

Teleurstelling

Omdat eten en drinken opbeurend werken, wordt alles uit de kast getrokken bij teleurstelling. Zelfmedelijden is voor veel mensen namelijk een goed excuus om alle remmen los te gooien en eten dan van alles wat zij in de (koel)kast kunnen vinden. En wie herkent het niet: na een moeizame periode van diëten, (bijna) geen resultaat. Veel mensen gaan zich, na zo’n teleurstelling, helemaal vol eten.

Geluk

Mensen die zich gelukkig voelen, eten net zo goed allerlei lekkere dingen. Er worden vaak diverse gelegenheden aangegrepen om iets te vieren. Bij zo’n heerlijke cappuccino moet eigenlijk wel wat lekkers. Ook wordt er na een geweldige overwinning vaak een extra rondje in de kantine gegeven. Tijdens vakantie wordt er meer geconsumeerd dan op “normale” dagen, een ijsje hier en een drankje daar om het geluk nog eens extra te benadrukken.

Ontspanning

Ontspanning en eten & drinken worden vaak met elkaar geassocieerd. Zo pakken veel mensen bij een goed boek, naast een heet kopje koffie of thee, er iets lekkers bij. In wellnesscentra worden er verschillende producten ter ontspanning aangeboden denk bijvoorbeeld aan smoothies, kaasplankjes, een glas wijn of een heerlijke sorbet. Op deze manier worden eten en ontspanning nog sterker met elkaar verbonden.