Vis en zeevruchten eten is een uitstekende manier om vitale voedingsstoffen en vitaminen binnen te krijgen. Tilapia is een van de populairste vissoorten omdat het zo betaalbaar is. Maar er gaan al langer geruchten rond over deze vissoort en gezondheidsexperts waarschuwen om ver weg te blijven van Tilapia.

Tilapia en Alzheimer

Tilapiafilet bevat weinig voedingsstoffen: Onderzoekers van de Wake Forest University School of Medicine brachten een rapport naar buiten over de hoeveelheid omega-3 vetzuren in populaire vissoorten. Tilapia scoorde daarbij veel slechter dan andere vissoorten op de lijst. Er wordt juist veel vis gegeten vanwege de gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren, inclusief de vermindering van het risico op Alzheimer. Echter bevat deze vissoort juist een heleboel omega-6 vetzuren. Vetzuren die in grote hoeveelheden juist erg slecht voor je zijn. De hoeveelheid omega-6 is zelfs hoger dan in spek of hamburgers.

Diegene die de vis eten met het idee dat het het risico op Alzheimer verlaagt, wordt goed voor het lapje gehouden. Tilapiafilet zou namelijk juist Alzheimer kunnen veroorzaken: Een van de omega-6 vetzuren in Tilapia draagt de naam arachidonzuur – een stof die het type ontstekingsschade verantwoordelijk voor Alzheimer aanzienlijk verhoogt.

Tilapia bevat Kanker stimulerende stoffen

De meeste Tilapia wordt  gekweekt: Het is de tweede meest gekweekte vissoort ter wereld. Het kweken draagt bij aan het feit dat deze vis tot 10 keer meer kankerverwekkende stoffen bevat dan andere vissoorten. Dit is te wijten aan het feit dat de vis vrijwel alles eet. De meeste kwekers voederen de vis kippen- en varkenspoep. Als ze al iets anders eten, zit het voedsel dat de kwekers aan deze vissoort geven vaak vol met pesticiden en industriële chemicaliën. Ze zitten bovendien boordevol antibiotica en soms worden ze genetisch gemanipuleerd om sneller te groeien. Een van de giftige elementen die vooral in deze vis werd aangetroffen is dioxine.  Een stof die gelinkt wordt aan de groei en ontwikkeling van kankers. Niet zo leuk weetje: dioxine blijft gedurende zeven tot elf jaar in je lichaam.

Misschien nog eens 2 keer nadenken voordat je die Tilapia uit de winkels haalt, je kunt namelijk ook deze heerlijke zalm met pesto op tafel zetten vanavond!


Lees ook

Onderzoeker zegt dat over 8 jaar meer dan de helft van alle kinderen autistisch zijn!

Verhoogt een vetarm dieet je risico op een vroege dood?

Waarom je lichaam magnesium nodig heeft (en hoe dit aan te vullen)