Dus.. Hoe gaat het met dat dieet van je?… Het maakt eigenlijk niet uit wat voor dieet. Misschien eet je koolhydraatarm, ben je een tijdje #glutenvrij gaan leven of eet je om de een of andere reden nu alleen nog maar soep uit blik.. Maar als je jouw lichaam, geest en gezondheid echt goed wilt doen, en een advies wilt volgen dat geen “bullshit” is, is het tijd om de allerlaatste verandering binnen je dieet te maken: stop met het consumeren van ultra-bewerkt eten.
Dit zijn de 5 meest gevolgde diëten anno 2017.
Ultra-bewerkt eten
De afgelopen 50 jaar heeft in het moderne-westen de technologie op het gebied van voeding de hele industrie veranderd door het ontwikkelen en verkopen van ultra-bewerkte voeding in grote getalen (denk: kant-en-klaar maaltijden, diepvries pizza’s en gebakjes met vulling ontworpen om een nucleaire aanval te overleven)
Er zijn genoeg redenen waarom ultra-bewerkte voeding de westerse wereld heeft overgenomen. Om te beginnen, ze zijn handig. Een lasagne 6 minuten opwarmen in de magnetron is makkelijker (én sneller) dan naar de supermarkt gaan, ingrediënten te zoeken, een homemade bolognese saus te maken, een lasagne te bouwen en nog 30 minuten in de oven te zetten. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper.
En als je jezelf weleens op de bodem van een zak chips hebt gevonden, terwijl je de laatste kruimels van die spicy Doritos eruit probeert te vissen, dan weet je ook dat dit bewerkte eten, naast snel en makkelijk, verdomd lekker is!
Het maakt je lichaam kapot
Echter, deze producten “eten” noemen, is behoorlijk misleidend. De producten mogen dan soms op natuurlijke voeding lijken, ze zijn eigenlijk een heel ander soort creatie. Een creatie die zich focust op “winst maken” in plaats van het “voeden”.
Al deze super bewerkte voedingsmiddelen ondergaan een extreem chemisch proces en bevatten ingrediënten die je nooit eerder in de voedselketen en industrie hebt gevonden, die ook nog eens gelinkt zijn aan “aankomen” en degeneratieve ziektes.
Heel simpel gezegd, voed je lichaam met ultra-bewerkte voeding en het maakt je lichaam kapot.
Lees hier waarom je dat glaasje melk ook beter kunt laten staan.
Weet je zeker dat je dat wilt eten?
In ultra-bewerkt eten ontbreken 3 voedingseigenschappen die wij mensen nodig hebben om te overleven.
- Ze missen vezels, want vezels kunnen niet bevroren worden. Vezels zorgen voor een goede darmflora. Bij het ontbreken hiervan wordt je lichaam minder gevoed door eigen goede bacteriën, waardoor de slechte bacteriën de balans verstoren.
- Ze missen micronutriënten zoals antioxidanten en vitamines. Het zijn dus eigenlijk lege calorieën die je gezondheid geen goed doen.
- En buiten het missen van deze belangrijke voedingsstoffen, bevatten ze ook nog eens stoffen die ontzettend slecht en gevaarlijk zijn. Stoffen die serieuze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Denk aan suikers, extreem veel zout, maar ook aminozuren die, als bij overmatige inname, zorgen dat je vet opslaat rondom/in je lever. En dan hebben we het nog niet over nitraat en verzadigde –en transvetten.
Kappen met die rotzooi
Een dieet gevuld met ultra-bewerkte voeding zorgt juist voor dat je aankomt en kan chronische ziektes veroorzaken. Terwijl een dieet gevuld met verse, “echte” voeding, kunnen dit alles juist voorkomen.
Met 7.5 biljoen mensen op aarde, zijn sommige bewerkingsmethoden nodig. Bijvoorbeeld, om bepaald voedsel langer vers te houden tijdens het verschepen en transporteren naar andere landen. Maar het “bewerken” zou alleen moeten gaan over het beschermen van de natuurlijke kwaliteit van het eten, in plaats van het zomaar vol te gooien met chemicaliën.
Conclusie
Als consumerende en levende, ademhalende mensen, hebben we eten nodig voor energie. Het is aan onszelf om de gezondere keuzes te maken. Het is verstandig om zoveel mogelijk buiten de supermarkt, op plekken waar de verse en natuurlijke producten te vinden zijn, je boodschappen te halen. Leer daarnaast hoe je moet koken met deze producten, zodat je precies weet wat er in je gerecht zit en kies voortaan voor restaurants die op dezelfde wijze werken.