2016 was het jaar waar er al een enorme verandering plaats vond op het gebied van training en voeding. Diegene die er nog niet mee bezig waren, hadden het eind december wel al op hun lijstje met goede voornemens gezet. 2017 heeft nu dan ook bewezen, het jaar te zijn waar iedereen op zoek is naar een “healthy lifestyle” en waar iedereen een paar pondjes kwijt wil raken. Verschillende diëten kwamen om de hoek kijken en wij vonden het wel zo interessant om de meest populaire diëten en eetgewoonten van dit jaar even uit te lichten.

The gut makeover

Blije darmen zorgen voor blije.. ja, alles eigenlijk. Wetenschappers zijn bezig met het ontrafelen van ons complexe darmstelsel, de bacteriën die hier ronddwalen en hoe deze van invloed kunnen zijn op onze (stralende) huid, op een plattere buik en het over-all lekker in ons vel zitten. Lees hier hoe een gezond darmstelsel helpt bij het afvallen en welke voedingsmiddelen je erbij helpen.

FODMAP

Het FODMAP dieet is eigenlijk gecreëerd voor IBS-patiënten en mensen met het prikkelbare darm syndroom. FODMAPs zijn voedingsstoffen (moleculen), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken. FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. In het kort komt het erop neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc).Door het FODMAP arme dieet te volgen verdwijnen de klachten en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en wat minder verdragen kunnen worden.

Ontdek hier alles wat je moet weten over het FODMAP dieet.

Atkins

Dankzij Kim Kardashian West en haar ongelofelijk post-baby transformatie in 2016, maakt het Atkins dieet (koolhydraat arm dieet) een serieuze comeback. Een koolhydraatarm voedingspatroon betekent trouwens niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, maar dat je de inname hiervan beperkt. Het is namelijk ongezond om een hele voedingsgroep te schrappen. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet beperk je de inname van koolhydraten en gebruik je eiwitten en vetten als primaire brandstof. Voor de een een dieet/lifestyle dat heel goed werkt, voor een ander wat minder. Maar daar kom je alleen achter door het te proberen!

Mediterraans dieet

Een dieet dat vooral om “gezond afvallen” gaat, is toch wel het mediterraans dieet. Het dieet gaat niet alleen over “clean eten”, het gaat ook vooral om bepaalde voedingsstoffen die je binnen moet krijgen om gezond te leven en ook een gezonde hoeveelheid hiervan. (dus geen hele dozen noten die je weg moet werken of het skippen van je koolhydraten) Lees hier meer over hoe het mediterraanse dieet helpt bij het afvallen.

Honing voor vetverbranding

Als je dacht dat het niet gekker kon, dat kan het dus wel. Er is zowaar een hele hype ontstaan over het eten van honing voordat je naar bed gaat. Het blijkt namelijk dat wanneer je honing neemt voordat je gaat slapen, je lichaam in vetverbranding-mode komt en vet blijft verbranden terwijl je ligt te snurken. Klinkt gek en te mooi om waar te zijn, ben je toch nieuwsgierig? Hier lees je de wetenschap erachter
honey diet

#IIFYM

De #IIFYM hashtag is meer dan 6,5 miljoen keer gebruik op instagram. Het is geen nieuwe manier van eten, maar als je na het uitproberen van het zoveelste dieet (en het falen ervan) niet meer weet wat je moet doen, is dit misschien wel een uitkomst voor je. Door je caloriebehoefte te berekenen en vervolgens je macro’s in een juist verhouding in te delen (en bij te houden) kun je bijna alles eten, mits het binnen je guide lines weet te laten vallen (zelfs een snicker of een heerlijk wijntje als je wilt) Wel raden we aan om ervoor te zorgen dat je buiten alleen je macro’s, er ook voor zogrt dat je de nodige vitamines binnen krijgt, maar dat geldt eigenlijk voor elk soort dieet.