Ondanks dat vezelrijk eten veel helpt bij het afvallen en erg gezond is, zijn er nog steeds veel mensen die dit te weinig binnen krijgen. Maar hoe weet je precies hoeveel vezels je per dag binnen moet krijgen? En wanneer weet je dat je deze te weinig binnen krijgt? Hieronder volgen 3 signalen.


Je hebt na je maaltijd vaak gelijk weer trek

Na het ontbijt, de lunch, het avondeten: wat (en hoeveel) je ook eet, je hebt meestal daarna altijd weer trek. Dit is een signaal dat je te weinig vezels binnen krijgt. Van vezelrijk voedsel krijg je namelijk een verzadigd gevoel – het gevoel dat je genoeg hebt gegeten – omdat het meer tijd nodig heeft om door je lichaam te ‘reizen’.

Je bezoekt weinig het toilet

Verstopping staat voor veel mensen als een groot teken dat je een vezeltekort hebt. Ga je niet dagelijks naar het toilet? Dan is er grote kans dat jij vezels te kort komt.

Hoog cholesterol

Het binnenkrijgen van vezelrijk voedsel heeft een positieve invloed op je cholesterol. De cholesterol ‘plakt’ als het ware aan de vezels wanneer die door je lichaam gaan en verlaten op deze manier ook je lichaam. Het is dus heel simpel: te weinig vezelrijk voedsel betekent een te hoog cholesterol.

Hoeveel vezels heb je per dag nodig?

De hoeveelheid vezels die wordt aangeboden is 30 tot 40 gram per dag. Veel mensen komen hier niet aan toe, omdat het best veel is. Gelukkig zijn vezels in veel voedingssoorten te vinden. Denk hierbij aan:

  1. Volkorenbrood
  2. Havermout
  3. Muesli
  4. Aardappelen
  5. Rijst
  6. Pasta
  7. Peulvruchten
  8. Fruit en groente

Vraag jij je af hoe je het beste vezels binnen kunt krijgen? Dat lees je in dit artikel.

Zie ook

Deze 3 signalen geven aan dat jij vezels te kort komt

Waarom vaker 'nee' zeggen belangrijk is en hoe je dat dan doet

Deze 3 signalen geven aan dat jij vezels te kort komt

Hoe je een lange treinreis verandert in een ontspannen selfcare moment

Deze 3 signalen geven aan dat jij vezels te kort komt

Zo voel jij je binnen no-time happy

Deze 3 signalen geven aan dat jij vezels te kort komt

Deze 6 selfcare apps helpen jou de beste versie van jezelf te zijn