What’s not to love about vezels? Genoeg binnen krijgen van vezels zorgt voor veel positieve effecten. Geen verstoppingen in je buik, betere spijsvertering, en geven je een lang verzadigd (vol) gevoel na het eten. Top toch?

Maar hoe zorg je dat je genoeg ervan binnen krijgt? Uit onderzoek van de Harvard school of public Health blijkt dat mensen die regelmatig ontbijt granen eten zelfs een hogere levensverwachting hebben! Let wel op; dit zijn ontbijt granen zonder (geraffineerd) suiker. Denk aan havervlokken, granola gezoet met honing, of andere kant en klare ontbijt repen met zo min mogelijk suiker en langzame koolhydraten. Weet je niet zo goed het verschil tussen alle granen? Check ons artikel waarin wij alles erover uitleggen!


Symptomen van onvoldoende vezels binnenkrijgen zijn verstoppingen, maar het grootste en misschien wel de meest vervelende is dat je snel na een maaltijd al trek krijgt. Dit is eigenlijk je lichaam die aangeeft dat hij te weinig van deze stoffen binnen krijgt. Goed naar je lichaam luisteren dus!

Lees verder voor onze super makkelijke tips om elke dag, elk moment van de dag genoeg vezels binnen te krijgen. Deze zijn zo makkelijk dat je direct al kunt beginnen!

Onze super simpele tips om genoeg vezels binnen te krijgen:

  1. Ruil de instant havermout in voor havervlokken! Deze worden minder snel opgenomen waardoor je langer een verzadigd gevoel zal ervaren.
  2. Dit geld ook voor volkoren broden in plaats van wit meel.
  3. Vervang je fruit sapje voor een stuk fruit, óf maak er een groente/fruit sapje van.
  4. Eet je wellis lijnzaad? Het zijn kleine zaadjes met weinig smaak maar een bom van vezels! Strooi ze over je yoghurt en salade of ze meng door je smoothie.
  5. Eet je wellis soep? Of wil je het vaker eten maar wordt je er nooit echt vol van? Kies dan voor een soepje met linzen en bonen. Wedden dat je nu wel een verzadigd gevoel zal hebben.
  6. Lekker tussendoortje: rooster wat kikkererwten in de oven en bestrooi met ras el hanout kruiden.
  7. Fan van aardappelen? Ruil ze is in met zoete aardappelen. Hier zitten een stuk meer vezels in, namelijk 2 gram per stuk meer dan gewone aardappelen.
  8. Nog een reden om groenten te eten, VEZELS! En wist je dat als je ze stoomt dat je de mineralen beter behoud dan bakken/koken?

We moeten minstens 25 gram vezels per dag binnen krijgen. En dat zal je nu zeker lukken!


Lees ook:

Waarom je brood en koolhydraten NIET hoeft te schrappen uit je dieet!

Hoe krijg ik mijn bloedsuikerspiegel in balans?

5 x de lekkerste zoete aardappel gerechten, op een rijtje!