Bewegen en sporten is gezond. Maar dat is je waarschijnlijk al wel 100 keer verteld. Toch gaan we het er vandaag nog een keer over hebben, want weet je eigenlijk wel waarom sporten en bewegen nou zo gezond is? Welke voordelen heeft het sporten op je lichaam? en op je gevoelens? Wij leggen het je allemaal haarfijn uit!


Meer zin in seks

Sporters zijn actiever in bed. De verklaring is heel simpel: Sporters hebben meer zelfvertrouwen en zijn tevreden met hun lichaam. Daarnaast verkleind veel bewegen bij mannen de kans op een erectiestoornis. Maar waarom krijg je juist van het sporten meer zin in seks? Dit komt omdat er een toename van testosteron in je bloed plaatsvind. Deze testosteron verhoging komt vooral voor bij sporters die veel krachttraining doen!

Minder stress, meer energie

Door te sporten maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Beiden staan erom bekend als gelukshormoon. Ook voedingsmiddelen die de serotonine productie in de hersenen vergroten kunnen je humeur verbeteren. Endorfine heeft een kalmerende en pijnstillende functie. Vaak voel je je ook futloos en lukt het je echt niet om van die bank af te komen. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijding, maar juist door te bewegen wordt je minder futloos. Je lichaam komt pas op gang als je gaat bewegen. Je hart en longen worden dan aan het werk gezet en ondertussen word je bloedcirculatie verbeterd.

Overgang en spijsvertering

Voor vrouwen in de menopauze is het heel belangrijk om te bewegen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het sporten overgangsklachten zoals, opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en prikkelbaarheid vermindert. Daarnaast vertraagt in de overgang de stofwisseling en is het moeilijker om buikvet te voorkomen. Door te sporten voorkom je die extra paar kilo! Als je last hebt van je darmen of je hebt een opgeblazen gevoel, dan blijf je het liefste thuis op de bank en denk je al helemaal niet aan de sportschool. Toch kun je het aller beste gaan sporten. Het sporten heeft namelijk een enorm positief effect op onze spijsvertering. Misschien gaat juist door het bewegen je pijn wel weg!

Sterke botten en een gezond hart

Bewegen heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen. Het sporten voorkomt het verstopt raken van je aders en verlaagd de bloeddruk. Ook verminderd het kans op bijvoorbeeld, diabetes, overgewicht en aderverkalking. Na je dertigste neemt je botdichtheid af waardoor ze brozer kunnen worden. Sporten helpt dit tegen te gaan. Om sterk te blijven moet je je botten blijven belasten.


Lees ook:

Deze 5 sporten zijn het beste voor je lichaam!

Wat is het beste tijdstip om te sporten: ochtend of avond?

Sporten maakt gelukkiger en dít is waarom!