Druk, druk, druk: het is misschien wel een excuus dat je vaak gebruikt om niet te sporten. Je hebt gewoon echt geen tijd om te bewegen. Lastig, want je hebt echt beweging nodig, ook wanneer je druk bent. De World Health Organization (WHO) raad aan dat je minstens 150 minuten van gemiddelde inspanning per week haalt om gezond te blijven. Maar hoe doe je dat wanneer je agenda eigenlijk veel te vol zit? 

Sporten wanneer je druk bent

In werkelijkheid is dat natuurlijk onzin. We hebben altijd wel een beetje tijd over, maar we denken soms veel te moeilijk. “Sporten” lijkt altijd zoveel stappen te hebben: sportkleding aan, naar de sportschool toe, sporten, omkleden en douchen en dan weer naar huis. Maar het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met deze tips zorg je dat je ook wanneer je druk bent

1. Neem de fiets naar je werk (of  naar de carpool)

We denken soms dus veel te moeilijk over sporten. Simpele maar effectieve beweging hoeft vaak weinig extra tijd te kosten. Natuurlijk ben je op de fiets wel iets langer onderweg, maar daarvoor zul je hooguit iets eerder je bed uit moeten. Overigens kom je op de fiets vaak beter een stad door dan met de auto. Want ja, ook fietsen telt bij die 150 minuten beweging per week, zeker wanneer je er een lekker tempo achter zet. Tijd om de fiets te pakken naar je werk, de carpool of het station.

pak de fiets naar werk carpool bewegen druk

2. Eerder je bed uit

Deze zag je net ook al langskomen, maar het is toch echt de ideale manier om net even iets meer tijd in je dag te creëren. Tenzij je echt heel laat naar bed gaat en elke minuut slaap nodig hebt, kan een kwartiertje eerder opstaan echt geen kwaad. En dan heb je net genoeg tijd geven om nog even gauw een work-out te doen.

3. Plan je work-outs

Is een overvolle agenda je probleem? De beste manier om er dan voor te zorgen dat je ruimte hebt om te sporten is door het als een afspraak te behandelen. Plan het ruim van tevoren in en schrijf het met grote letters in je agenda. Natuurlijk moet je het er dan niet weer uitgooien op het moment dat er zich iets anders aanbiedt op dat tijdstip. Dan heeft dat plannen nog geen nut.

zet je work-outs in je agenda

4. Gebruik je pauzes

Ben je normaal je hele lunchpauze bezig om door je berichten te scrollen, Instagram te checken en uitgebreid te eten? Lekker rustig natuurlijk, maar die tijd kun je ook anders besteden, zeker wanneer je normaal de hele dag achter een scherm zit. Strek dus je benen en ga lekker voor een wandeling tijdens de lunch. Heb je leuke collega’s? Ga dan samen en praat onderweg over je dag, je weekend of wat je maar wilt.

5. Ga voor korte, intense work-outs

De WHO raadt ook aan dat je minstens twee keer per week krachttraining doet. Dat hoeft geen work-out van een uur te zijn, maar kan ook in vijf of tien minuten. Bijvoorbeeld deze ochtendwork-out van 6 minuten.