Sporten is super gezond. Het is iets wat iedereen moet blijven doen om lichaam (en geest) gezond te houden. Toch zijn er risico’s op blessures tijdens het sporten. Een slecht excuus om het sporten te ontwijken 😉 I-Min Lee, dokter en professor bij de Harvard Medical School heeft onderzoek gedaan naar welke sporten echt gezond zijn voor je lichaam, met een minimaal risico op blessures.

Lopen is heel normaal en makkelijk, tenzij je zwakke knieën hebt bijvoorbeeld. Bovendien is niet iedereen dol op hardlopen. Ben jij het saaie hardlopen ook zat? Dan hebben we goed nieuws! Dokter I-Min lee heeft deze 5 sporten uitgezocht waarmee je je spieren opbouwt, je botten en je hart versterkt en je hersenfuncties verbetert. Hierbij is ook nog een minimaal risico op blessures en dus nog gezonder voor je lichaam! Pak je sporttas maar vast in!


Zwemmen

Bij zwemmen gebruik je bijna elke spier in je lichaam. Je verhoogt je hartslag en je geest blijft er scherp door. Je belast je gewrichten en spieren minimaal bij deze sport. Een halfuurtje per dag zwemmen zou helpen om depressieve gevoelens en stress te verminderen.

Tai Chi

Tai Chi is een trage en meditatieve sport. Door deze sport kalmeer je en je verbetert je concentratie vermogen. Ook leer je om je evenwicht te bewaren, waardoor het vooral voor oudere mensen een goede keus is.

Krachttraining

Gewichten heffen, elastieken gebruiken of je eigen lichaam inschakelen om je spieren te trainen. Krachttraining is erg nuttig om controle te krijgen over de spieren in je lichaam. Eigenlijk moeten we allemaal twee keer in de week onze spieren trainen, zo neem de kans op blessures voor 30% af!

Wandelen

Een halfuurtje per dag even rustig wandelen. Dat levert voor je lichaam en geest al voordeel op. Als je vier keer per week even een half uurtje gaat wandelen kan het je geheugen verbeteren en symptomen van een depressie kunnen verminderen.

Kegeloefeningen

Met kegeloefeningen versterk je de bekkenbodemspieren. Als je wat ouder wordt, worden je spieren daar wat slapper. Dokter Lee raadt aan om die spieren te trainen voordat je blaas ineens begint te ‘lekken’. Trek de spieren twee á drie seconden aan, en herhaal dat tien keer. Voor het beste resultaat kun je dit zo’n vijf keer per dag doen


Lees ook:

Dit is wat de plek van je puistjes, over je gezondheid vertelt

Wat voor invloed heeft het eten van groenten op je lichaam, als je wilt afvallen?

Waarom je gezonde dieet ervoor kan zorgen dat je vermoeid bent