De koude wintermaanden komen er weer aan en dat betekent kortere dagen en langere nachten. Veel mensen krijgen hierdoor last van een winterdip, ook wel een winterdepressie of winterblues genoemd. Het hebben van een winterdip kan veel redenen hebben, en het innemen van genoeg vitamine D is daar één van.


Een winterdip wil natuurlijk niet gelijk zeggen dat je depressief bent, maar er zijn wel een aantal symptomen die ervoor zorgen dat dat zo lijkt en voelt. Je voelt je down, hebt nergens zin in (behalve in slapen) en je hebt er moeite mee om de dag door te komen zonder eventjes je ogen dicht te doen en bij te tanken.

Zoals we net al zeiden kunnen er veel oorzaken zijn van een winterdip, maar de grootste reden is het gebrek aan vitamine D. In de zomer krijg je deze vitamine makkelijker binnen omdat je vaak buiten bent, maar in de herfst en winter spendeer je minder tijd buiten omdat het zo koud is. Je krijgt daardoor bijna geen zonlicht binnen. Plús, in de koude maanden is het vanzelfsprekend dat je je warm aankleedt (met veel laagjes). Hierdoor is het extra lastig om de vitamine op te nemen via zonlicht. Toch heb je deze vitamine wel nodig om je goed te voelen, zéker tijdens de koude wintermaanden.

Kan je vitamine D op andere manieren binnen krijgen?

Je kunt naast de zon en buiten zijn ook op andere manieren je vitamines binnen krijgen, zoals met supplementen (D2) en dierlijke producten (D3). Vitamine D3 is vooral te vinden in dierlijke producten als zuivel, vette vis, eieren en roomboter. In roomboter en zuivel zitten de vitamines niet standaard, maar worden deze toegevoegd. Let op: deze producten bevatten niet je dagelijkse hoeveelheid vitamine die je nodig hebt. Je kunt deze wel innemen, maar dat betekent niet dat je de hele dag binnen kan blijven.

Probeer als het kan buiten een rondje te lopen in je pauze of eens de fiets te pakken in plaats van de bus/auto. Er zijn ook genoeg leuke dingen om buiten te doen in de herfst en winter! Tip: merk je dat je alsnog te weinig vitamine D binnen krijgt? Er zijn veel winkels of apotheken die een potje met vitamine D pilletjes verkopen. Slik deze één keer per dag, zo krijg je alsnog genoeg van deze belangrijke vitamine binnen.

Zie ook

Winterdip? Dit kan vitamine D voor jou betekenen

Leg Day: 10x oefeningen voor het trainen van je dijen

Winterdip? Dit kan vitamine D voor jou betekenen

5 x simpele oefeningen voor een slanke taille

Winterdip? Dit kan vitamine D voor jou betekenen

Is in de kou sporten beter voor het verbranden van calorieën?