Blijf jij in de winter ook liever de hele dag in bed liggen met je hoofd onder de dekens? Kijk je liever thuis op de bank een film of een serie dan dat je de deur uitgaat? Dan ben je echt niet de enige! Alhoewel misschien lang niet iedereen dit wil toegeven. Vrouwen hebben zelfs vier keer zo vaak last van een winterdip dan mannen! Maar wat veroorzaakt nou eigenlijk de winterdip? En wat kunnen we ertegen doen?!

De winterdip wordt, zoals je misschien zelf wel weet, veroorzaakt door een verandering in het seizoen. Elke herfst gaat de klok een uurtje terug waardoor het buiten eerder donker wordt, het weer is grauw en het is koud buiten. Het gebrek aan zonlicht zorgt ervoor dat iedereen die last heeft van een winterdip op een laag pitje leeft, omdat we niet genoeg zonlicht kunnen opnemen gaat ons lichaam op de besparingsstand en dit zorgt ervoor dat we minder opgewekt zijn en minder energie hebben. Maar, niet getreurd! Hier zijn wat tips om je erdoorheen te slepen:

Wat kun je ertegen doen?

1. Blijf goed voor jezelf zorgen

In de zomer is het veel leuker om je best te doen op je uiterlijk, het is warm, de zon schijnt en je voelt je sexy! Toch kun je er in de winter ook voor zorgen dat je dit gevoel vasthoudt, trakteer jezelf bijvoorbeeld op mooie winterlaarzen of luxe handschoenen. In de winter heb je waarschijnlijk meer zin in comfort-food, dit is helemaal niet erg als je het maar met mate doet. Hou een beetje in de gaten wat en wanneer je eet, gezond eten is een grote factor in het hebben van energie.

2. Wake-up light

Heb jij er moeite mee om wakker te worden in de ochtend, of heb je het gevoel dat het nog midden in de nacht is wanneer je wekker afgaat? Door het fijne gele licht van een Wake-up light lijkt het alsof de zon opkomt in je slaapkamer en dit geeft je direct een vrolijk en zomers gevoel. (Nu maar hopen dat het niet regent als je je gordijnen opendoet….)

3. Relax! Maar, blijf leuke dingen doen! 

Het is altijd belangrijk om te blijven relaxen, zo nu en dan een weekendje bankhangen is helemaal niet erg, maar zorg er wel voor dat je er regelmatig op uit gaat. Als je veel (leuke) dingen buiten de deur doet, dan merk je snel genoeg dat je weer wat energie krijgt. De winter heeft ook zijn leuke kanten, ondanks dat het misschien koud is (hier kun je je op kleden) zijn er genoeg leuke dingen te doen! Ga samen schaatsen, maak een boswandeling of bezoek eens een andere stad dan hetzelfde rondje wat je altijd loopt. Vergeet niet het weer te checken zodat je zeker weet dat je niet je paraplu of handschoenen vergeet!

4. Maak gebruik van kruiden

Kruiden hebben een positieve invloed op je humeur, denk hierbij aan een lekkere warme kruidenthee met Sint-Janskruid, Ginkgo Biloba, Haver of Rozemarijn. Deze kruiden hebben een positieve werking op je humeur. Alle kruiden hebben een andere sterkte, dus lees je vooraf wel even in.