Natuurlijk is sporten een onderdeel van je gezonde levensstijl. We raden het dus ook niet aan om hiermee te stoppen, te minderen of niet te beginnen. Maar wil je alvast die eerste stappen zetten of wil je naast het sporten nog wat extra kilo’s kwijt? Dan hebben wij hier alvast zeven tips voor je. Met deze tips kun je binnen vijf weken tot maar liefst 10 kilo afvallen!

Tip 1: De boodschappen

Wat haal jij in huis? Zelf ben ik iemand die eet wat er ligt. Wanneer ik dus ongezonde dingen in huis haal, gaat het geheid op. Haal ik die zak M&M’s of reep chocolade niet in huis, zal ik hem dus ook niet heel erg missen. Tijdens het doen van je boodschappen kun je dus al opletten, zodat de verleiding vele malen lager zal zijn.

Tip 2: Kook zelf

Wanneer je je eten zelf bereidt, heb je een goed beeld van wat er allemaal in je gerecht gaat. Al zou je zeggen dat je iets gezonds afhaalt, je weet dan nooit wat er allemaal in het gerecht zit. Neem bijvoorbeeld de saus, hier kunnen veel ongezonde vetten in verwerkt worden om smaken beter uit te laten komen. Kies voor een zelfgemaakte saus, zodat je weet wat je eet!

Tip 3: Weeg jezelf één keer per week

Natuurlijk zie je aan je lichaam of je gewicht verliest of aankomt. Misschien weeg jij jezelf nooit, misschien weeg jij jezelf elke dag? Beide is niet aan te raden. Wanneer jij jezelf elke dag weegt, kun je een vertekend beeld krijgen. Het tijdstip, het weer, beweging en verschillende andere factoren hebben namelijk een invloed op je gewicht. Het is natuurlijk niet echt motiverend wanneer je je best hebt gedaan en toch het gewicht op de weegschaal ziet stijgen. Daarentegen is het ook niet verstandig om je nooit wegen. Je krijgt dan geen inzicht in het gewicht dat je verliest of er misschien bij komt. Het is daarom aan te raden om je eens in de week te wegen en dit gewicht op te schrijven.

tip om af te vallen
Photo by rawpixel

Tip 4: Ga voor sapjes

Maak er een gewoonte van om je eigen sapjes te maken. Fruit- en groentesapjes kun je gemakkelijk zelf juicen. Je krijgt dan de nodige vitaminen en voedingsstoffen binnen en door de samenstelling worden deze ook snel door je lichaam opgenomen. Wanneer je veel groentesapjes drinkt zullen deze jouw honger stillen, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt!

Tip 5: Breng je omgeving op de hoogte

Wanneer je jouw omgeving op de hoogte brengt van jouw gezonde leefstijl, zullen ze je hier ook bij helpen. Je wordt dan minder gepusht om dat ene stuk taart te nemen, wanneer je duidelijk maakt dat je gezonder wilt gaan leven. Wanneer je een partner of huisgenoten hebt, kunnen ze ook rekening houden met het doen van de boodschappen bijvoorbeeld. Het zal op meerdere manieren positief uitpakken.

Tip 6 Begin nu

We kennen ze allemaal: goede voornemens. We weten ook allemaal dat de meest gebroken beloftes aan jezelf ooit zijn. Of is dit een negatieve gedachte? Het werkt nou eenmaal niet geweldig om jezelf iets voor te nemen ‘enkel omdat het nieuwe jaar is begonnen’. Wanneer je iets wilt, moet je hier het hele jaar voor werken. Begin gewoon wanneer het voor jou goed voelt, wanneer je er eenmaal in zit, dan is het gemakkelijker om je eraan te houden.

tips om af te vallen

Tip 7 Hoe snack je?

Snacken is misschien nog wel het lastigste. Aan het einde van de middag of in de avond krijg je vaak zin in iets lekkers. Je kunt dan natuurlijk het allerbeste gaan voor een rauwe snack, zoals wortels, duiven of rauwe bloemkool. Andere alternatieven zijn er natuurlijk ook, kies bijvoorbeeld uit een van deze twaalf snacks met minder dan 80 calorieën.

Lees ook

Zeven tips om af te vallen, zonder te sporten

Wil je afvallen? Vergeet dan je vitamines niet!

Zeven tips om af te vallen, zonder te sporten

Mindful eten helpt je afvallen en gezonder leven!