Deze soep van komkommer, bieten en aardappel is romig, fris en zit boordevol eiwitrijke zuivelproducten en vitamine B. De soep bevat het steeds populairder wordende voedingsmiddel ‘Kefir’. Kefir is een yoghurtachtige drank en wordt van oudsher gemaakt met koeien-, geiten- of schapenmelk. De smaak is verfrissend en licht tintelend. Een essentieel voedingsmiddel voor deze soep dus.

Het gerecht wordt ook nog afgerond met verse kruiden zoals bieslook, dille en gedroogde munt. Deze kruiden geven de frisse smaak aan je kom met verse koude soep.

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Pak een bakplaat en plaats hier aluminiumfolie op. Doe de krieltjes, de helft van de olijfolie en de helft van het zout in een bak en roer dit rustig door elkaar. Leg de krieltjes op de helft van de bakplaat
  3. Schil de bieten en snijd deze in kleine blokjes. Doe de bieten in een kom en doe hier de andere helft van de olijfolie en het zout bij. Schud even kort door elkaar en leg dit bietenmengsel op de andere helft van de bakplaat
  4. Bedenk de krieltjes en bieten met nog een stuk aluminium en plaats de bakplaat voor 20 minuten in de voorverwarmde oven
  5. Haal de bakplaat na 20 minuten uit de oven en check of de groenten beetgaar zijn. Zo niet, plaats terug in de oven voor 10 minuten
  6. Doe de beetgare krieltjes en bietjes in een apart bakje. Voeg de gesneden dille toe aan de krieltjes en de gesneden bieslook aan de bieten. Zet beiden even aan de kant
  7. Verwijder de schil van de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Snijd ook de ui in grove stukken. Doe de komkommer, kefir, crème fraîche, ui, mint, citroensap en een snufje zout in een blender of gebruik een staafmixer (bewaar ongeveer 4 theelepels crème fraîche voor de garnering). Mix tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg wanneer nodig water toe
  8. Voeg naar smaak meer zout toe
  9. Doe de soep in vier kommen en verdeel de warme krieltjes en bieten over deze kommen. Doe in elke kom een eetlepel crème fraîche. Strooi bieslook over het geheel en maak als laatste een mooi rondje met de overige olijfolie
Calorieën per kom 304 – Vet percentage per kom 21g

 

Lees ook!

Gazpacho, een heerlijk fris voorafje

Courgette soep met een twist