Kool staat in het lijstje van populaire herfst- en wintergroente. Rijk aan foliumzuur en vitamine C, met deze groente kun je goed de koude maanden doorkomen. Deze vegan variant op de gevulde koolrollen vergt wat extra tijd om te maken, maar het is de inspanning meer dan waard.

Bereiding

  1. Giet de vloeistof van de tomaten in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en zet de blokjes tomaten opzij. Voeg de ui toe, dek af en bak 3 minuten om de ui zacht te maken. Roer de paprika en knoflook erdoor en bak 3 minuten of tot ze zacht zijn, voeg een beetje water toe, indien nodig, zodat ze niet verbranden. Roer de paprika, tijm, cayennepeper en zwarte peper erdoor. Voeg de gekookte rijst en zwarte ogen bonen toe. Zet het vuur laag en bak ongeveer 10 minuten, roer regelmatig om de smaken in te laten trekken. Haal van het vuur en zet opzij.
  2. Breng een pan met water aan de kook. Leg een van de mergkoolbladeren met de stengelzijde naar boven op een vlak werkoppervlak. Gebruik een scherp mes om zoveel mogelijk van de dikke middennerf te verwijderen zonder door het blad te snijden. Herhaal met de rest van de bladeren. Werk in delen en leg de bladeren in het kokende water en druk ze omlaag om ze onder water te houden, ongeveer 3 minuten. Haal de bladeren uit de pan met een schuimspaan en spoel af met koud water. Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  3. Doe de tomatenblokje, de Gezonde pittige saus, edelgist en miso in een kom, meng alles. Schep de helft van de gekruide tomaten op de bodem van een grote, ondiepe ovenschaal en zet opzij. Leg op een plat werkvlak een koolblad met de stengelzijde naar je toe. Schep ongeveer 3 eetlepels van het rijstmengsel ter hoogte van ongeveer een kwart vanaf de onderkant van het koolblad. Vouw de zijkanten van het blad over het midden en vouw vervolgens het uiteinde van de steel over de vulling en vouw het naar binnen, achter de vulling. Rol het stevig op en plaats het voorzichtig in de ovenschaal. Herhaal totdat alle rollen gemaakt zijn. Schep het overgebleven gekruide tomatenmengsel over de rollen. Dek de ovenschaal goed af en bak 50 tot 60 minuten, of tot de rollen zacht zijn. Warm serveren.

Lees ook

Gezonde en heerlijke veganistische koolrollen

Indische spinazie met tomaten, smaakvol en snel te bereiden!

Gezonde en heerlijke veganistische koolrollen

Koolhydraatarm: Heerlijke Mexicaanse sla wraps!