Dat wij dol zijn op fermenteren hebben jullie de laatste tijd misschien wel gemerkt. Zo deelden we laatst het recept om zelf kombucha te maken. Nu vonden we het tijd worden voor een ander super lekker gefermenteerd drankje: gingerbeer! Dit wordt gemaakt van (gefermenteerde) gember, suiker en water. Vroeger zat er ook vaak een beetje alcohol in, tegenwoordig wordt dit vaak weggelaten. Wij zijn in ieder geval al een tijdje dol op dit heerlijke frisdrankje, dus bij deze voor jullie ook het recept!

Voordat je met je eigen gingerbeer aan de slag kan, heb je een ginger bug nodig. Deze kun je gelukkig ook makkelijk zelf maken! Hier heb je naast gember, suiker en water niet veel voor nodig!

Hoe maak je de gingerbug?

Gebruik allereerst biologische gember. De niet-biologische variant is vaak bestreden met bestrijdingsmiddelen waardoor ook de goede bacteriën verloren zijn gegaan. Verder kun je gewoon normale (riet)suiker en water uit de kraan gebruiken.

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pot en dek deze af met keukenpapier of een lapje (zodat er wel lucht bij kan, maar geen fruitvliegjes in komen).
  2. Zet de pot neer op een warm plekje buiten de zon.
  3. Voeg elke dag een lepel gember en een lepel suiker toe.
  4. Laat dit een paar dagen staan. Na 4 tot 7 dagen bruist de gingerbug genoeg en is hij klaar om gebruikt te worden voor het gingerbier.

Bereidingswijze gingerbeer

  1. Om gingerbeer te maken heb je naast de gingerbug ook een pot gemberthee met heel veel suiker nodig.
  2. Voor smaakvol gingerbeer mag de gemberthee zeer pittig worden.
  3. Kook het water, voeg de gember toe en laat het een tijdje trekken samen met 100 gram suiker.
  4. Laat het afkoelen en voeg vervolgens de helft van de gingerbug toe met het sap van een citroen (de rest van de gingerbug/starter kun je voor de volgende keer gebruiken).
  5. Doe het gingerbeer in een fles en laat deze nog minstens 5-10 dagen fermenteren. Er zal koolzuur ontstaan, dus na de vijfde dag moet je de fles telkens even openen zodat er lucht kan ontsnappen. Wanneer je dit niet doet, zou de fles kunnen ontploffen!
  6. Wanneer er genoeg koolzuur in zit plaats je de fles in de koelkast. Dan stopt het fermentatieproces.
  7. Wacht niet te lang met drinken! Proost!
  8. veel plezier met brouwen

Serveertip: Gingerbeer is heerlijk in een groot glas met ijs, citroen en een beetje munt