Zin in een barbecue of een lekkere borrel? Niet alle spreads voor op brood of om je groenten in te dippen zijn vegan friendly. Maar dat is okay, want je kunt je eigen spreads ook heel erg makkelijk zelf maken, neem bijvoorbeeld deze vegan roomkaas. Hetzelfde geldt voor glutenvrije (en vegan) crackers. Nee, je hoeft écht geen uren in de keuken te staan om je eigen vegan borreltje klaar te maken. Dat bewijzen deze recepten wel!
Bereiding vegan Roomkaas
- Week de cashewnoten 4 uur in koud water. Weinig tijd? Week de cashewnoten 30minuten in heet water. Ze zijn dan wel iets minder zacht dus zorg dat je een stevige blender/keukenmachine hebt als je dit doet.
- Laat de cashewnoten vervolgens goed uitlekken. Doe ze samen met de citroensap en edelgist in je keukenmachine of blender en blend tot een gladde massa.
- Is de massa te dik? Doe er dan wat water of amandelmelk doorheen.
- Breng je vegan roomkaas op smaak met een beetje zout en eventueel wat verse kruiden.
Bereiding crackers
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Pak een mengkom.
- Doe het amandelmeel, de kruiden, zout, peper en paprikapoeder bij elkaar in de kom en roer alles goed door elkaar heen.
- Pak vervolgens nog een klein kommetje en meng hier de olijfolie en het water bij elkaar.
- Mix dit goed door met een vork.
- Giet de olijfolie mix bij de droge ingrediënten en kneed het tot een stevige deegbal.
- Leg een stuk bakpapier op je aanrecht.
- Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen tot een vierkante plak van ongeveer 3 mm dik.
- Snijd met een scherp mes vierkantjes van ongeveer 5 cm in het deeg. Leg het deeg (met bakpapier) op een bakplaat.
- Zet je bakplaat 20 minuten in de oven tot de crackers goud bruine randjes hebben.
Smakelijk!