Borrelen voor het eten, borrelen op een verjaardag, borrelen na een hockeywedstrijd, borrelen na het werk op vrijdag. Ja, we houden van borrelen. Maar vaak worden er een heleboel ongezonde hapjes, nootjes en chips op tafel gegooid. Hapjes die je eigenlijk niet wilt eten en eigenlijk helemaal niet zo lekker zijn! Heb je binnenkort een borrel? Verras je familie en vrienden dan met deze zelfgemaakte kruiden, knoflook en kaas breekbrood, een stuk gezonder en ontzettend lekker. Heel moeilijk is het niet, je hebt alleen een klein beetje geduld nodig.


Bereiding knoflook en kaas breekbrood

  1. Mix het meel, de gist, het zout en eventueel de broodverbeteraar samen in een grote kom.
  2. Voeg de helft van het water toe en meng alles goed.
  3. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van het water toe en kneed alles al een beetje tot een bal.
  4. Bestrooi nu een glad oppervalk met wat bloem en haal de bak uit de kom.
  5. Besprenkel de olijfolie over de bal en kneed het extra goed op het oppervlak.
  6. Blijf kneden tot het deeg een gladde en elastische textuur heeft.
  7. Doe nu de bal terug in de kom en leg er een theedoek overheen, laat het 1 a 1,5 uur rijzen, tot de bal 2 keer zo groot is geworden.
  8. Wanneer het is gerezen, kneed het nog 1 keer en snijd het dan in tweeën.
  9. Rol beide delen uit tot een rechthoek van ongeveer 50cm x 25 cm.
  10. Snijd de randjes er af, zodat het rechte zijden krijgt.
  11. Besmeer beide delen met boter en bestrooi ze dan met de knoflook, kruiden en kaas.
  12. Snijd elk rechthoek in even brede plakken (horizontaal) en doe hetzelfde verticaal,  zodat er kleine vierkantjes ontstaan. (zie afbeelding)

  1. Zorg dat de vierkantjes niet breder zijn dan je cakeblik.
  2. Bekleed nu je cakeblik met bakpapier.
  3. Stapel de vierkantjes deeg op elkaar en leg de stapel, op z’n zij, in het cakeblik. (het is niet erg als het blik niet volledig gevuld is, het deeg rijst nog tijdens het bakken)
  4. Bedek het blik met vershoudfolie en zet nog even 30 minuten aan de kant (je zou hem hierna eventueel kunnen invriezen)
  5. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  6. Verwijder de folie en bak het breekbrood ongeveer 55 minuten tot deze goudbruin kleurt.
  7. Haal het brood uit het blik en laat 10 minuten koelen voordat je hem serveert.

Enjoy!


Probeer ook:

Maak je eigen knoflook naanbrood (en eet met heerlijke hummus!)

Gezonde glutenvrije focaccia voor bij de borrel!

Koolhydraatarm: Cheesy breadsticks van bloemkool