Breng Mexico naar jouw eigen huis met deze heerlijke vegetarische empanadas. Dit is het perfecte (borrel)hapje voor als je eens gezellig met je vrienden of familie een avondje samen bent. Maar in je eentje genieten kan natuurlijk net zo goed, en met wat geluk houd je er dan zelfs nog een paar over voor de volgende dag. Win-win! Geniet van dit heerlijke recept met zwarte bonen, maïs en vegetarische kipstukjes!
Wat zijn empanadas?
Empanadas zijn heerlijke deeghapjes met een lekkere vulling daar keuze. Je kunt de deegflapjes vullen met groente, vlees, kip en/of vis. De naam ‘empanada’ komt uit het Spaanse werkwoord ‘enpanar’, dat inpakken of inwikkelen betekent. Je kunt dit lekkere kleine hapje makkelijk zelf maken, uit de oven of frituren.
Bereidingswijze Mexicaanse vegetarische empanadas:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd ondertussen de boter in stukjes. Maal deze in een keukenmachine met de bloem, roomkaas, azijn, bakpoeder, het water en zout. Meng dit tot een glad deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en berg het voor 1 uur op in de koelkast.
- Snipper vervolgens de ui en hak de knoflook fijn. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes. Doe de maïs en zwarte bonen in een vergiet en spoel dit af onder koud water. Laat dit uitlekken.
- Snijd vervolgens de vegetarische kipstukjes in blokjes van 1 cm. Hak de koriander grof en verhit de olie in een koekenpan. Bak hierna de kipstukjes op hoog vuur voor 1 minuut. Draai vervolgens het vuur lager en voeg de ui, knoflook en paprika toe. Bak dit voor 3 minuten. Voeg het komijnzaad, oregano en paprikapoeder toe en bak dit nog 1 minuut mee.
- Doe dan het mengsel in een kom en laat dit 30 minuten afkoelen. Meng vervolgens na het afkoelen de maïs, zwarte bonen, koriander en crème fraîche door. Breng dan de vulling eventueel op smaak met peper en zout.
- Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Steek er met een uitsteekvormpje rondjes uit van ∅ 10 cm. Kneed van het overgebleven deeg een bal en rol dit ook uit tot een lap van 3 mm dik. Steek hier op nieuw rondjes uit. Herhaal dit tot je 16 rondjes hebt.
- Rol vervolgens elk deegrondje uit tot een rondje van ∅ 12 cm. Schep in het midden van elk deegrondje een lepel vegetarische empanada vulling. Bestrijk de randjes met water. Vouw de vervolgens rondjes over de vulling dicht tot een halve maan. Druk de deegranden met een vork aan elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de empanadas op. Kluts een ei en bestrijk dit over de empanadas.
- Bak tot slot de empanadas in 25 minuten goudbruin. Je kunt de empanadas warm maar ook koud serveren.