01

Wat is rawfood & rawfoodisme?

Raw-foodisme of crudivorisme is het principe waarbij men voedingsmiddelen alleen in hun natuurlijke “rauwe” vorm gebruikt, en dus niet nadat deze eerst bereid zijn door middel van koken, bakken, braden, of een andere vorm van verhitting.

Het woord ‘raw-foodisme’ is afgeleid van de Engelstalige term ‘raw food’, wat ‘rauw voedsel’ betekent. Als Nederlandse benaming van dit principe werden voorheen ook wel de termen “rauwarisme” of “rauwariërs” gebruikt, tegenwoordig wordt er vaker naar een variant op de Engelse benaming verwezen; Raw-foodisten.

De voeding die gegeten wordt, wordt vaak aangeduid met de naam ‘living food’, oftewel “levend voedsel”. Hiermee wordt dan bedoeld, dat de vele microben, die zich van nature in de het rauwe voedsel bevinden, niet door verhitting gedood zijn bij de bereiding, maar zijn blijven leven, zodat zij na de consumptie van het voedsel hun functie bij onder andere de spijsvertering goed en volledig kunnen uitoefenen.

02

Waaruit bestaat een raw-food dieet?

De lifestyle is natuurlijk vernoemd naar rauwe voeding, maar dat betekent niet dat je sashimi kan eten. Nee, binnen dit dieet wordt er met raw: onbewerkt plantaardige voeding bedoeld. Een dieet bestaat vooral uit: groene bladgroenten, alle andere groenten (bijvoorbeeld wortelgroenten, knolgroenten, koolsoorten), fruit, gedroogd fruit, noten, zaden, wilde planten, zeewier, algen (spirulina, chlorella, blauw-groene alg), superfoods, gekiemde zaden, gekiemde granen en gekiemde peulvruchten.

Je kunt op verschillende manieren met deze producten werken. Je kunt smoothies, soepen en sappen maken. Of je maakt er crackers, cakes, koekjes en gebak van. Sommigen eten het gewoon het liefst uit het vuistje. Zolang het maar niet boven de 42 graden Celsius verhit wordt, is alles eigenlijk prima.

Raw-foodisten gebruiken vaak juicers, blenders, keukenmachines en dehydrators om hun eten te bereiden.

Photo by letseatcake.com
03

Voordelen raw eten

Een van de redenen waarom mensen kiezen voor RAW food heeft te maken met het “digestieve leukocytose proces” wat Paul Kouchakof in de jaren ’30 heeft onderzocht. Het is een proces in het lichaam dat wordt gestart wanneer je gekookt voedsel eet. Er ontstaat een toename van het aantal witte bloedcellen. Het lichaam herkent namelijk delen van het gekookte voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af als een immuunrespons. Kouchakof kwam erachter dat wanneer rauw voedsel wordt gegeten, dit proces niet voorkomt en het immuunsysteem optimaal kan functioneren omdat het zich niet met de voedselverwerking bezig hoeft te houden.

Daarnaast vult een raw dieet enzymen in het lichaam aan. Je lichaam heeft metabolische enzymen nodig om eten te verwerken. Je lichaam heeft een eigen voorraad enzymen, maar dit is niet genoeg om alles goed en zorgvuldig te verwerken in het lichaam, dus moeten we extra enzymen uit voeding halen. Wanneer we voeding echter boven de 48 graden Celsius verhitten, tast het de enzymen in de voeding aan. Dit betekent dat je lichaam enzymen moet gebruiken uit zijn eigen voorraad om dit eten te verwerken. Een voordeel aan meer plantaardig voedsel eten is dus dat de voorraad metabolische enzymen, meer tijd en rust heeft om zich op andere plaatsen te concentreren. Als deze verteringsenzymen in de voeding namelijk geheel ontbreken en het lichaam steeds opnieuw zijn eigen reserves moet aanspreken, zorgt dit voor een uitputting op de metabolische processen.

Door deze 2 redenen, voelen veel mensen zich vaak veel energieker na een periode van rauw eten. Ze ervaren:

  • Minder hoofdpijn
  • Minder moeheid
  • Minder rugpijn
  • Minder snel verkouden
  • Afname allergieën
  • Een gladdere en stralendere huid
  • Gewichtsverlies en afname opgeblazen gevoel
  • Minder slijm in de longen en neus
  • Meer energie en uithoudingsvermogen
  •  Alertheid en verbeterde reflexen
  • Verbeterde en stabielere gemoedstoestand en humeur
  • Een betere slaap en  frisser opstaan

Het lichaam heeft namelijk simpelweg meer tijd om zichzelf te herstellen.

Photo by veganmiam.com
04

Nadelen raw eten

Het gezondheidscentrum raad een volledig raw-food dieet echter niet aan. Raw-foodisten eten namelijk veel groente en fruit en geen vlees. Mogelijke nadelen van het eten van enkel en alleen raw food zijn onder andere:

  • Ondergewicht, doordat raw-foodisten te weinig rauwe groente kunnen eten voor een volwaardige maaltijd.
  • Tekorten aan voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium.
  • Tandbederf
  • Een ontregelde menstruele cyclus bij vrouwen
  • Een groeiachterstand bij kinderen
  • Een voedselinfectie door ziektekiemen bij het eten van rauw dierlijk voedsel.
  • De hoge concentraties gifstoffen in sommige rauwe voedingsmiddelen. Zo bevatten rauwe peulvruchten lectinen en champignons agaritine. Deze gifstoffen worden door verhitting grotendeels afgebroken, waardoor het eten van bijvoorbeeld gekookte groente veilig is.
  • Slechtere opname voedingsstoffen. Rauwe groenten leveren niet méér voedingsstoffen dan gekookte groente. Integendeel, doordat koken de celwandstructuur openbreekt, kan het lichaam veel gekookte groente beter verteren en de voedingsstoffen gemakkelijker opnemen. Lycopenen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat.

Volhardende ‘raw foodisten’ adviseert het Voedingscentrum om tekorten aan vitaminen en mineralen aan te vullen.

Photo by Epicurrence on Unsplash
05

Aanvullende vitamines en mineralen

Vitamine B12

Vitamine B12 komt tegenwoordig alleen nog maar voor in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vlees en eieren. Doordat de dierlijke producten vrijwel volledig vermeden worden is de kans op een vitamine B12 tekort erg groot. Een tekort aan deze vitamine wordt echter vaak pas na een lange tijd merkbaar omdat het lichaam een voorraad kan opslaan. Het kan zorgen voor bloedarmoede. Het lichaam maakt dan te weinig rode bloedcellen aan en hierdoor wordt er te weinig zuurstof door je lichaam vervoerd. Bleekheid, kortademigheid, vermoeidheid, veel transpireren, hoofdpijn, hartkloppingen en duizeligheid zijn hier voorbeelden van klachten die het me zich mee brengt. Om toch voldoende B12 binnen te krijgen wordt aangeraden om dit als supplement toe te voegen aan je dieet.

Calcium

Voor calcium geldt hetzelfde als voor vitamine B12, dit is een mineraal die je voornamelijk (niet volledig maar wel voornamelijk) uit dierlijke producten haalt. Een kans op een calcium te kort is dan ook een risico van RAW eten. Het komt naast zuivelproducten ook voor in bepaalde groenten en zaden, maar om aan je dagelijkse behoefte te komen moet je een behoorlijk grote hoeveelheid van deze producten eten. Bij onvoldoende inname van dit mineraal kan er een tekort aan calcium in de botten ontstaan, waardoor de botten lang week blijven. Dit kan bot pijn en spierzwakte veroorzaken en is de voorloper van osteoporose.

Ijzer

Over het algemeen wordt vlees gezien als de beste bron om ijzer uit te halen. Gelukkig kun je vlees makkelijk vervangen voor plantaardige ijzerbronnen zoals spinazie, pruimensap, semsamzaad, cashewnoten, boerenkool, pompoenzaden, zeewier en lijnzaad. Echter speelt vitamine C wel een grote rol bij de opname van het ijzer, dus ook hiervan moet je voldoende binnen krijgen.

Vitamine A

Vitamine A is goed voor je huid, ogen en net als vitamine C voor de weerstand. Vitamine A zit vooral in dierlijke producten maar het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan van carotenoïden uit plantaardige producten zoals uit bepaalde groenten (worteltjes, bloemkool, spitskool) en fruit (sinaasappels, mandarijnen, bananen). Echter wordt de vitamine beter opgenomen door het lichaam nadat het goed verhit/gekookt is. Voor een raw foodist dus een stuk lastiger om aan de dagelijkse hoeveelheid te komen.

Vitamine D3

Calcium wordt beter in door het lichaam opgenomen als het lichaam voldoende vitamine D3 binnen krijgt. Vitamine D3 zit in het vet van vis en zuivel. Een raw-foodist zal het dus op een andere manier aan de dagelijkse hoeveelheid moeten komen.

Vitamine B1

Deze vitamine is voornamelijk belangrijk voor het zenuwstelsel. Een tekort kan problemen geven zoals geheugenverlies of concentratieproblemen.

Vitamine B2

Te weinig van deze vitamine kan ontstekingen aan de huid veroorzaken.