Lange dagen op het strand, bakken in de zon, lekker uiteten en het belangrijkste, veel rust! Yes, vakantie! Iedereen is gek op vakantie. Helaas weer eenmaal thuis aangekomen moeten we weer aan het werk en worden we plat gegooid met mailtjes. Niet echt een lekker idee hè! Daarom moeten we ook oppassen voor een burn-out als we terug komen van vakantie. ‘Kijk uit’ zegt arbeidspsycholoog Arno Zijderveld uit Apeldoorn. ‘Juist na vakantierust duikel je zo in een burn-out, die je maanden thuis houdt’.


Perfecte Ying & Yang

Hoezo dan? De stress is weg, de rust is wedergekeerd, perfect Ying & Yang ideaal toch? Nee, want als je al op je tandvlees loopt op het moment dat je vakantie neemt, valt het extra tegen als je weer naar je werk gaat en ziet dat er niks veranderd is. Dat kan erg frustrerend zijn. Een op de zeven werknemers knapt af door de zomer dip. Geen toeval, als je terugkeert vanuit een volledige rust, is de situatie extra confronterend en de versnelling nauwelijks te maken.

Wat doen de anderen 6 van de 7 wel goed?

Misschien zijn ze weerbaarder doordat ze beter kunnen relativeren. Een van de redenen voor een burn-out is dat mensen hun verwachtingen te hoog stellen. Ze hebben hoge verwachtingen van zichzelf en van hun baan, en misschien ook wel van hun vakantie. Dan valt eigenlijk alles tegen. Vaak zijn ze ook al langere tijd overbelast en soms ligt de oorzaak ook gewoon thuis door een relatie, schulden of mantelzorg.

Arno vindt daarom dat ook de werkgever er iets mee moet doen. Mede uit eigenbelang. Vroeger zat een uitgeputte werknemer 120 dagen thuis, nu is dat het dubbele. Voor de baas is het dus belangrijk om de signalen te herkennen en te zorgen voor meer werkplezier. Als er niets verandert keren de stress en de kans op een burn-out namelijk snel terug.

Hoe voorkom je het?

Je moet je werk niet helemaal stoppen als je op vakantie bent. Dan is het geen grote drempel meer als je terug komt van vakantie. En nee, je hoeft echt niet constant je mail te checken. Ook kun je er over praten met je familie of vriendin en kijken of je patronen herkent die je kunt veranderen. Je kunt tevens een lijstje maken van dingen die je energie geven op een dag en dingen die je energie afnemen. Probeer de mindere dingen te minderen.


Lees ook:

Zet in je agenda: Rust!

Wat is een burn-out? en wat kan je er tegen doen?

10 simpele manieren om spontane stress te verzachten op het werk