Krachttraining is bedoelt om je spierkracht te vergroten. Je traint dus om je spierweefsel te vergroten zodat je sterker wordt en een mooi gespierd (en eventueel breder) lichaam krijgt. De tegenhanger va krachttraining is cardio, waarbij het doel is je uithoudingsvermogen te vergroten. Voor iedereen, of je nu al jaren in de sportschool staat of pas voor het eerst begint, zijn er dingen waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk belangrijk dat je workouts zowel veilig en effectief zijn. Ga dus niet zomaar met gewichten aan de slag, dan loop je namelijk de kans dat je het verkeerd doet en misschien wel geblesseerd raakt. Wij geven 6 adviezen waar iedereen rekening mee moet houden als hij/zij aan krachttrainig doet en spieren wil kweken!


 

1.  Je hebt een spotter nodig

Als je vaker met gewichten hebt getraind zal deze term bekend in de oren klinken. Een spotter is iemand die de krachttrainer ondersteunt, zodat de oefening veilig en juist wordt uitgevoerd. Wanneer je je oefeningen alleen uitvoert, loop je het risico dat er iets mis gaat en je het gewicht op je zelf laat vallen. Dat kan nog al verkeerd aflopen! Zorg er daarom altijd voor dat je iemand bij je hebt die de training ondersteund en eventueel bij kan springen als het nodig is.

2. Doe altijd aan een goede warming up

Net als bij alle workouts is een warming up bij krachttraining ook van groot belang. Het overslaan van de warming up is toch een van de meest gemaakte fouten. Het tillen van zware gewichten is zeer belastend voor je spieren. Als je deze niet van te voren opwarmt loop je het risico op het verrekken of verwonden van je spier. Dus doe een paar goede rek- en strekoefeningen om de flexibiliteit in je spieren te verbeteren. Daarnaast is het ook net zo belangrijk om aan een cooling down te doen. Zo krijgen je spieren de kans zich rustig te herstellen, ook helpt het om je hartslag en bloeddruk weer op peil te brengen.

3. Ga niet iedere week voor een persoonlijk record

De verleiding om je persoonlijke record telkens te verbeteren kan groot zijn. Maar dit is niet het beste voor je lichaam en je immuunsysteem. Het is namelijk zo dat het tillen van zware gewichten je immuunsysteem namelijk nog al op de proef stelt. Het wordt er uiteindelijk sterker van, maar na je training kun je je moe en lusteloos voelen. Ga daarom niet iedere keer over je grenzen heen, probeer het liever een keer per maand. Bespreek het met een personal trainer of iemand anders in de sportschool die er verstand van heeft.

4. Train niet meer dan goed voor je is

Overtraining kan erg gevaarlijk zijn. Er zijn meerdere symptomen waaraan je kunt merken dat je waarschijnlijk iets te fanatiek aan gewichten hebt getild. Je spieren doen bijvoorbeeld continu pijn omdat ze niet genoeg de kans krijgen te herstellen. Ook kun je last hebben van je gewrichten, vermoeidheid, gewichtsverlies en een slecht humeur. Voorkom dit allemaal door vaak genoeg rust te nemen tussen je workouts door.

 5. Je hebt cardio nodig

Er zijn veel sporters die geloven dat je cardio niet nodig hebt om in shape te komen. Ze focussen zich alleen maar op gewichten en besteden geen aandacht aan hun uithoudingsvermogen. Tegelijk zijn er ook sporters die het andersom doen. Zij doen alleen maar aan cardio en slaan de gewichten over. Voor allebei geldt dat het bij fitness draait om balans. Dankzij cardio gaat je hartslag af en toe even omhoog, waardoor je hart gezond en sterk blijft. Gewichtheffen stimuleert je bloedsomloop en maakt je spieren sterk en gezond. Voor een gezond en sterk lichaam heb je dus wel degelijk allebei deze vormen van training nodig!