Bij krachttraining gebruik je gewichten of je lichaamsgewicht om oefeningen uit te voeren. En na krachttraining komt rust. Elke dag een full body work-out is echter geen goed idee. Je lichaam heeft na krachttraining namelijk rust nodig om te herstellen. 

En dat kan nog wel eens langer zijn dan je verwacht. Een onderzoek toonde aan dat het de spieren maar liefst 72 uur rust kostte om volledig te herstellen. De research van het ACE Scientific Advisory Panel geeft juist aan dat de hersteltijd van twee dagen tot een week kan duren afhankelijk van het soort sport. En het hangt ook af van hoe fit je bent, je leeftijd en de intensiteit van je work-out.

Waarom moet je rust houden?

Je hebt dus best wel wat rust nodig na een work-out. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Er zijn een paar redenen waarom rust na krachttraining goed voor je is.

rust na Krachttraining spierherstel blessures voorkomen

Spierherstel

Door de oefeningen die je doet, komen er kleine scheurtjes en beschadigingen in je spieren. Daar is niets mis mee, want dat is hoe je sterker wordt. Die kleine beschadigingen worden namelijk hersteld met nieuwe spiervezels. Daardoor wordt de spier sterker en groter. Je moet je lichaam alleen wel de tijd geven om die reparaties uit te voeren.

Glycogeen verbruik

Daar komt bij dat je tijdens het sporten veel glycogeen verbruikt. Dat is een vorm van glucose die opgeslagen wordt in de spieren. Wanneer je je lichaam niet de tijd geeft om de voorraad glycogeen weer aan te vullen, kun last hebben van vermoeide spieren.

Kans op blessures

Ook loop je door te rusten minder kans op een blessure. De combinatie van niet goed herstelde spieren en spiervermoeidheid kan er namelijk voor zorgen dat je jezelf te ver push wanneer je niet rust. En dat kan leiden tot blessures, want wanneer je moe bent maak je al gauw fouten.

Hoe zorg je voor genoeg rust krachttraining

Hoe zorg je voor genoeg rust?

Natuurlijk is rust niet alleen belangrijk na krachttraining. Uiteindelijk heb je na elke vorm van sport rust nodig. Je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen. Verdeel dus het training van verschillende spiergroepen over verschillende dagen en neem regelmatig een dag rust. Je kunt het beste uitgaan van minstens 48 uur rust voordat je dezelfde spiergroep nog  een keer traint. Hou daarnaast rekening met de rest van je dag: wanneer je de hele dag zware dingen moet tillen, kun je beter niet ook nog een zware work-out doen. En ook op een rustdag kun je tot nog bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of een stukje te fietsen.