We herkennen het haast allemaal: je zit op kantoor en wordt overspoeld met allerlei stressfactoren. Je hebt een akkefietje met je baas, het lukt je maar niet om die belangrijke deadline te halen, je worstelt met problemen in je privéleven. Het is vervelend, vooral omdat je die stress niet weg kunt laten vagen door verschillende uitgebreide yoga-oefeningen uit te voeren midden in het kantoorpand. Je collega’s zullen je raar aankijken als je je yogamat uit je tas vist. Gelukkig zijn er genoeg yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor die makkelijk uit te voeren zijn. Wij hebben onze 4 favorieten voor je op een rijtje gezet.


Waarom yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor?

Helaas is het lichaam van een mens er niet voor gemaakt om acht uur lang op een bureaustoel te zitten. Misschien heb je eerder al wel besloten om af en toe eens een stukje te wandelen, maar naast een stukje wandelen is yoga op kantoor ook heel erg goed voor je. Het uitoefenen van yoga oefeningen heeft veel voordelen, we noemen er een paar voor je op:

  1. Het verbetert je aandacht en concentratie.
  2. De oefeningen verhelpen onderrug- en schouderklachten omdat een bureaustoel je zithouding vaak niet ondersteunt.
  3. Yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor zijn goed voor de ademhaling en de bloedsomloop.
  4. Het verbetert je dagelijkse zithouding.

Naast deze voordelen hoeven de oefeningen helemaal niet lang te duren. Zet je computer of laptop even uit en trek 5 tot 10 minuten uit voor de oefening(en). Vind desnoods een weg om het in je pauze te doen, misschien kun je dan ook langer de tijd nemen voor de oefeningen.

Yoga en ademhalingsoefeningen voor op het kantoor:

1. Dandasana

Het fijne aan Dandasana (ook wel de ‘stafhouding’) is dat je het gewoon op je stoel kunt uitvoeren. Geen lastig gedoe dus met het vinden van een aparte ruimte of het meebrengen van een yogamat: deze oefening is gewoon uitvoerbaar op je bureaustoel.

Leg je handen naast je op de stoel en focus je op de lengte in je ruggengraat. Door in te ademen creëer je ruimte in de ruggengraat, van je staartbeen tot je kruin. Door uit te ademen claim je als het ware de lengte in de ruggengraat. Je zakt dus niet in, maar blijft lengte creëeren.

2. Zittende kat koe

Adem in, lift je borst en duw je schouders naar achteren, zodat je een holle rug hebt. Adem daarna uit en creëer een bolle rug. Doe deze oefening ongeveer 5 tot 10 keer, meer is altijd welkom.

3. Urdva Hastasana

Deze oefening werkt beter als je staat (als dat mogelijk is, natuurlijk). Je bloed stroomt dan beter door je benen. Adem in en breng de handen langzaam (zijwaarts) richting het plafond. Blijf zo even staan en richt je op je ademhaling.

4. Stretchen van polsen en handen

Je herkent het vast wel: na een tijdje gaan je handen en polsen verkrampen omdat ze als het ware in een ‘computerstand’ komen te staan. Je hebt dan voor een te lange tijd je handen en polsen in dezelfde houding gehouden. Dit is niet goed voor de bloedsomloop. Daarom hebben handen en polsen af en toe even een ‘stretch’ nodig om uit die stand te komen.

Ga staan en plaats je handen plat op je bureau. Draai je handen buitenom naar je lichaam toe, zodat je vingers naar je toe wijzen. Als het goed is voel je een flinke stretch bij je handen en je polsen – dit is goed. Herhaal dit 2 keer in 1 minuut. Zo merk je snel dat je polsen en handen weer los zijn en je geen last van klachten krijgt. Variatietip: je kunt dit ook afwisselen door je handen ondersteboven te stretchen. Je kunt dezelfde oefening uitvoeren, maar dan met je handpalmen naar boven.

Zie ook

4x yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor

Dit zijn de 3 redenen dat mensen nieuwe gewoontes niet volhouden

4x yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor

6x de fijnste wellness plekken in Nederland

4x yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor

Dit zijn de verschillende yogastijlen uitgelegd