Stretchen hoeft niet altijd in actieve vorm, zeker niet als je de yin yoga manier inzet om je lichaam te openen. Yin yoga is te vertalen naar letterlijk niets doen, maar terwijl je niets doet blijft niets ongedaan.

Yin Yoga

De manier waarop je in de yin yoga te werk gaat is door middel van je aandacht. Je zal je steeds bewuster worden dat alles energie is. Datgene waar jij je aandacht op richt, daar stroomt ook de energie. Je lichaam aan het werk zetten kan dus ook vanuit volledige ontspanning. Je hoeft geen enkele spier aan te spannen om je lichaam van binnenuit te laten werken. Door je bewust te worden en je bewust te zijn van het gebied waar je de stretch ervaart in een yin houding en dat gebied voor je te halen in gedachten adem je er als vanzelf naartoe.

Je adem; niets is belangrijker dan je adem. Een inademing creëert ruimte in je lichaam waar je uitademing verzacht en nog meer ontspanning biedt. Daarnaast worden yin houdingen langer aangehouden. Je werkt namelijk op de diepere weefsels die meer tijd nodig hebben om zich aan te passen of te verplaatsen.

Bananasana

Een heerlijk ontspannen manier om de gehele zijkant van je lichaam te stretchen. Door deze houding aan te nemen breng je de wervelkolom in een zijwaartse buiging vanaf de IT band (zijkant boven beenspier) tot aan de ribbenkast. Daarnaast stretch je in deze houding de spieren tussen je ribben en je schuine buikspieren. Uiteraard kan je deze houding ten alle tijden uitvoeren, maar aangezien het nu lente is, zou Bananasana juist onderdeel van je training of yogasessie moeten zijn. De lente staat namelijk voor de grote schoonmaak. Durf los te laten door in eerste instantie je lichaam te openen. Breng jezelf in Bananasana De naam laat niet veel aan de verbeelding over: liggen als een banaan, dat is wat je te doen staat. Breng jezelf op je rug op je mat of op een zachte ondergrond. Leg je benen naast elkaar en loop je voeten dan een voor een kleine stapjes naar rechts. Zorg ervoor dat je heupen aan de grond blijven. Zodra je rek voelt aan de linker kant van je lichaam ben je ver genoeg.  Leg vervolgens je armen boven je hoofd, pak je ellebogen vast en verschuif dan ook je bovenlichaam naar rechts.

Foto: Lily.fi

Stretch

Denk eraan: stretch ervaren aan de linkerkant van je lichaam is al voldoende. Doe jezelf nooit pijn en blijf je bewust van wat je voelt.  Probeer al je aandacht bij de linkerkant van je lichaam en je adem te houden gedurende 3 tot 5 minuten. Mocht je ruimte ervaren tijdens de periode dat je jezelf in Bananasana  bevindt, mag je altijd verplaatsen om meer stretch op te zoeken. Ga voor jezelf wel na of je lichaam volledig ontspannen blijft. Mochten je armen gaan tintelen, leg ze dan weer langs je lichaam.

Na de 3 tot 5 minuten breng je je lichaam weer langzaam terug in het midden en trek je knieën richting je borst om je onderrug te masseren.
Zodra je eraan toe bent herhaal je precies hetzelfde aan de andere kant.

Enne, neem het yin bewustzijn mee van je mat af: datgene waar jij je aandacht op richt is precies datgene wat je naar je toe trekt.