Of je nu een beginnende of een ervaren hardloper bent, er zijn vaak toch een aantal fouten die hardlopers (onbewust) maken. Is natuurlijk heel menselijk en helemaal niks mis mee, maar om alles uit je hardloop sessies te kunnen halen en blessures te voorkomen is het wel slim om er eens extra op de volgende punten te letten. Want wie weet zit er wel iets tussen waar je in de toekomst iets beter op kunt letten en haal je daardoor zowaar je nieuwe PR of voorkom je een vervelende blessure!
Dit zijn 6 fouten die veel hardlopers blijven maken.
Het overslaan van de warming-up.
Je trekt je legging en schoenen aan en rent meteen de deur uit, herkenbaar? Dan is dit een slechte gewoonte die je eigenlijk moet afleren! Want als je meteen begint met rennen zijn je spieren nog niet warm en is de kans op blessures een stuk groter! Zorg dus dat je voordat je gaat rennen al warm bent. Doe een korte warming-up op de plaats of ga een aantal minuten wandelen (met een flinke pas erin). Vergeet hierbij ook niet je armen goed te bewegen en warm te draaien. Eindig de training ook weer op dezelfde manier om je lichaam goed bij te laten komen.
Je core niet trainen.
Met ‘core’ wordt je romp of je kern bedoeld: een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke kern vermindert dan ook het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je kern te trainen. Een sterke core is tevens noodzakelijk voor het optimaliseren van je hardloopprestaties, maar zorgt ook voor een goede houding. Met alleen hardlopen train je je romp niet voldoende.
Doe bijvoorbeeld deze core-workout twee keer per week om je core extra te trainen.
Negeren van blessures
‘Aah joh, dat trekt wel weg!’ We denken al heel snel bij pijntjes dat ze met een dag wel weg zijn. En we zijn vaak ook ontzettend koppig als ze toch langer aanhouden. Precies de reden waarom het negeren van een blessure ook thuishoort in het rijtje met veel gemaakte fouten. Blessures kunnen natuurlijk op verschillende manieren ontstaan; het verstuiken van je enkel, de verkeerde hardloopschoenen waardoor je knieën teveel belast worden, of een chronische blessure die zich langzaam ontwikkelt heeft door de verkeerde houding. Als je een pijntje hebt die dus langer dan een dag voortduurt óf elke keer als je rent opduikt, is het dus verstandig om langs de fysiotherapeut of andere specialist te gaan.
Dragen van de verkeerde schoenen
De verkeerde schoenen kunnen er voor zorgen dat je minder presteert, dat je constant blaren op je voeten hebt en zelfs (zoals hierboven al benoemd) dat je blessures ontwikkeld. Het is dus verstandig om je schoenen op jouw voeten. lichaam en manier van rennen af te laten stemmen. Dit doen ze bij verschillende hardloopwinkels. Daarnaast is het verstandig om je schoenen te passen op het eind van de dag -wanneer je voeten wat opgezet zijn- zodat je ook voorkomt dat je te smalle schoenen aanschaft.
Tip: Schaf ook meteen (naadloze) hardloopsokken aan.
Te weinig rust en slaap
Wanneer je in je flow zit, wil je het liefst elke dag rennen en jezelf constant verbeteren. Helaas zorgt dit voor misschien wel de meest gemaakte fout! Veel hardlopers plannen namelijk niet genoeg rustdagen in. En dit terwijl regelmatig rust net zo belangrijk is als regelmatig rennen. Er moet minimaal 1 (liefst 2) dagen tussen je rensessies zitten om je spieren optimaal te laten bijkomen en herstellen. Je hoeft echter niet niks te doen op de dagen dat je niet rent, maak bijvoorbeeld een wandeling of train je core!
Daarnaast moet je ook zorgen voor voldoende nachtrust. Slapen is een belangrijk onderdeel van je trainingsschema. Als je slaapt rust je uit en herstellen je spieren.
Te hard van stapel lopen
Iedere hardloper zal het herkennen: je hebt van die dagen dat je lekker in een flow zit en het gaat heerlijk. In plaats van de vijf kilometer die je zou rennen volgens je schema plak je er nog een paar kilometer bij. Niet doen. Hou je aan je schema en loop niet te hard van stapel. Hierdoor verklein je je kans op blessures.