De eerste paar keer is nog niet zo erg, maar we snappen dat als je al tien keer hetzelfde rondje hebt gelopen het misschien een beetje saai begint te worden. Elke keer dezelfde huizen, bomen en afspeellijst: het wordt langzamerhand een soort van vaste routine. Daarom hebben wij hier wat tips verzameld waardoor jouw wekelijkse rondje hardlopen leuker wordt!


Houd je vooruitgang bij

Het voelt misschien niet zo, maar na een paar keer hardlopen kan je conditie al behoorlijk vooruit zijn gegaan. Vooral in het begin ren je al snel steeds langere afstanden in een kortere tijd. Wat is er nou meer motiverend dan zien dat je vooruitgang boekt? Er zijn genoeg sportapps (lees: met deze sportapps maak je het sporten leuker) die bijhouden hoe snel je rent en hoeveel kilometer je gerend hebt. Vooral met een smartwatch heb je veel inzicht in je vooruitgang. Deze houden bijvoorbeeld je hartslag bij, maar ook hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Nieuwe sportkleding

Loop jij altijd in je oude kloffie omdat je toch ‘maar’ gaat hardlopen? Verwen jezelf dan eens met een gloednieuwe garderobe. Geloof ons, een goede hardlooplegging en wat thermo- en regenkleding voor de winterse dagen zit toch echt veel lekkerder dan een te grote joggingsbroek met een oversized shirt. Zo heb je op een koude regenachtige dag ook geen excuus meer om niet te gaan. En zeg nou zelf, als we nieuwe kleding hebben dan trekken we dat natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan, sportkleding of niet.

Pak eens de auto

Nee, dit zeggen we natuurlijk niet omdat je beter 10 kilometer kan gaan autorijden dan hardlopen, maar je verplaatst jezelf wel makkelijker. Als je in de grote stad woont en je hardlooproute begint bij je voor de deur, dan zie je waarschijnlijk weinig van de natuur. Voordat je bij de eerste boom bent is het al tijd om om te keren. Pak daarom eens de auto, fiets of bus en ga naar een gebied waar je nog niet eerder bent geweest. Er zijn genoeg bijzondere hardloop plekjes. Het strand en de duinen zijn bijvoorbeeld ideaal om te hardlopen. Ook meteen een uitdaging, want het zand zal toch net even wat zwaarder rennen dan de stenen in de stad.

Word lid van een trainingsgroepje

Heb je echt geen motivatie om de deur uit te gaan? Sluit je dan aan bij een hardloopgroepje. Door samen met anderen te trainen heb je meer variatie in je trainingen en ben je sneller gemotiveerd. Daarbij kan je ook veel leren van anderen en misschien kan jij je groepsgenoten ook wel wat bijbrengen. Verder voel je je ook een beetje ‘verplicht’ om te gaan omdat je dit nou eenmaal hebt afgesproken. De kans dat je toch thuis op de bank blijft zitten is zo een stuk kleiner. En daarbij is het hebben van een sportmaatje beter voor je en is het een stuk gezelliger dan alleen sporten. Nou is dit in de tijden van corona niet echt mogelijk, maar heb je één iemand waarmee je kan hardlopen werkt het ook! Of maak een groepsapp aan waarin je elkaar kan blijven motiveren en ervaringen kan delen. Zo doen jullie het toch nog een beetje samen.

Lees ook

Met deze 4 manieren maak je hardlopen leuker

Hardlopen: help, waar moet ik beginnen?

Met deze 4 manieren maak je hardlopen leuker

Hoeveel dagen per week zou je moeten hardlopen?

Met deze 4 manieren maak je hardlopen leuker

Winter en hardlopen; hoe houd je dit vol?