Naast het volgen van een gezond dieet, is sporten essentieel als je gewicht wilt verliezen. Naast dat je door te sporten calorieën verbrandt en uiteindelijk afvalt, zijn er nog meer voordelen gelinkt aan regelmatig sporten. Het is goed voor je humeur, je krijgt er sterke botten van en je vermindert je risico op ziektes. Wat is jouw voornaamste reden om te sporten? Als je wil afvallen zijn er bepaalde sporten die je het allerbest kunt doen. Wij zetten de 6 beste sporten om af te vallen voor jullie op een rij!


1. Hardlopen

Hardlopen en joggen zijn de perfecte sport om je te helpen met afvallen. Met joggen verbrandt een persoon van 70 kg ongeveer 298 calorieën per halfuur. Wanneer je 30 minuten rent verbrand een persoon van 70 kg ongeveer 372 calorieën. Allebei zeer goede manieren dus om calorieën te verbranden en af te vallen. Ook is bekend dat rennen je kan helpen buikvet te verliezen. Dit buikvet (ook wel visceraal vet) is schadelijk voor je organen, het is dus belangrijk om dit kwijt te raken. Het fijne aan joggen en hardlopen is dat je het eigenlijk altijd en overal kunt doen. Vind je hardlopen te belastend voor je gewrichten? Probeer dan te rennen of joggen op een zachter oppervlak. Doe het bijvoorbeeld op gras of zand in plaats van een verharde weg. Je zal merken dat dit een stuk minder belastend is.

2. Wandelen

Van alle sporten om af te vallen is wandelen waarschijnlijk niet de eerste sport waar je aan denkt. Maar geloof ons, het is misschien wel de ideale methode. Wandelen is namelijk een handige en makkeljke manier om te beginnen met sporten. Ook is wandelen dankzij de lage impact (in tegenstelling tot rennen) niet schadelijk voor je gewrichten. Gelukkig is het ook makkelijk om wandelen onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Ga vaker ergens lopend heen , maak een wandeling tijdens je lunchpauze en laat je hond wat vaker (en langer) uit.

3. Fietsen

Fietsen is een populaire sport die goed is voor je conditie en je kan helpen  af te vallen. Het leuke er aan is dat je het buiten kan doen en meteen kan genieten van het mooie weer en de omgeving. Maar in de sportschool trainen op een fiets heeft ook zijn voordelen. Je blijft bijvoorbeeld lekker droog en warm als het buiten vies weer is. Een ander voordeel aan fietsen is ook dat het je gewrichten niet belast.

4. Interval training

iStock

Interval training staat ook wel bekend als HIIT: High Intensity Interval Training. Bij Hiit lever je voor een korte tijdsduur intensieve inspanning. Dan heb je weer een moment om te herstellen en vervolgens lever je weer een korte intensieve inspanning. Met interval training verbrand je over het algemeen meer calorieen dan met de meeste andere sporten. Dus heb je niet veel tijd maar wil je wel veel calorieën verbranden? Overweeg dan interval training aan je routine toe te voegen!

5. Zwemmen

Zwemmen is een van de leukste manieren om gewicht te verliezen, vooral wanneer je het buiten kunt doen in een mooi meer of in de zee. Ook is het een hele effectieve oefening, want een persoon van 70 kg verbrandt gemiddeld 233 calorieën met een half uur zwemmen. Een ander voordeel aan zwemmen is dat het weinig impact heeft. Dit wil niet zeggen dat het niet effectief is, wat het wel wil zeggen is dat het je lichaam weinig belast. In tegenstelling tot hardlopen is zwemmen namelijk veel minder belastend voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen.

6. Yoga

Yoga is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Voornamelijk wordt yoga gezien als een sport waarbij je leert ontspannen en in balans komt. Naast het mindfullness aspect van yoga is het ook een zeer goede sport om af te vallen. Je verbrandt veel calorieën bij het uitoefenen van yoga. Maar ook zorgt de mentale rust ervoor dat je minder snel vreetbuien krijgt en ongezonde producten beter kan weerstaan.