Cardio wordt in principe ook het werken aan je lichamelijke conditie genoemd, maar wat zijn de voor -en nadelen van het trainen van de conditie en kunnen we het ook plakken onder het kopje ‘uithoudingsvermogen’? Na een cardio sessie voel je – je altijd helemaal gelukkig. Je merkt namelijk dat je een inspanning geleverd hebt én dat geeft meestal een geluksgevoel af. In dit artikel kom jij meer te weten over the ins and outs van cardio. 

Werken aan je lichaam doormiddel van cardio

Is het werken aan de conditie altijd gericht op het trainen in een hoge intensiteit? Dat is wat ik mijzelf heel erg afvroeg. Dit klopt, alleen is het wel erg belangrijk dat je tussentijds ook rustmomenten inplant. Op deze manier verhoogd je hartslag namelijk ten opzichte van het rustmoment. Je zal zien dat je lichaam vervolgens weer hard aan het werk moet gaan om op gang te komen.  

Soorten duurtrainingen 

Je kan de conditie trainen door aan de slag te gaan met extensieve duurtraining. Dit zijn trainingen waarbij je de training langer maakt qua tijd. Je sport minimaal 2 uur achterelkaar. Natuurlijk is het zo dat juist bij dit soort trainingen het niet zo is dat je constant op hoge intensiteit aan het trainen bent. Dit zou namelijk voor velen niet vol te houden zijn. Deze vorm van duurtrainen wordt ook wel een extensieve duurtraining genoemd. Bij deze trainingen probeer je te streven naar 60% van je maximale hartslag. Naast het feit dat je hard aan je lichamelijke conditie werkt, zal je bij deze manier van trainen zien dat de spieropbouw aanzienlijk zal zijn. Uiteindelijk zullen de spieren gewend zijn om langer te sporten waardoor het mogelijk is om de spieren voor een langere tijd te belasten. 

Naast een extensieve duurtraining bestaan er ook een intensieve duurtrainingJe zal bij deze training moeten voorstellen dat je constant op hoge hartslag aan het trainen bent. Bij deze training streef je naar 85% van de hartslag capaciteit. Deze training is daarom dan ook een stuk korter dan een extensieve duurtraining. Zo train je bij deze manier van duurtrainen zo’n 45 tot 90 minuten. Het is de bedoeling dat je op deze manier het uithoudingsvermogen aanzienlijk vergroot. 

Soorten energieverbranding 

Vetverbranding

Volg jij dus extensieve duurtrainingen dan verbrand je voornamelijk vet als energie. Dit komt doordat jouw lichaam enige tijd nodig heeft om van een suiker naar een vetverbranding over te gaan. Deze tijd geef jij het lichaam omdat je meestal langer dan 1,5 uur in beweging bent. Tijdens deze tijd van beweging is het van belang dat de spieren van een grote hoeveelheid energie worden voorzien. Dit is dan ook de reden dat je bij deze manier van trainingen overgaat op een hoge vetverbranding. 

Maar train jij dus korter en op een hogere intensiteit dan zal je lichaam niet de volledige tijd krijgen om op een grote vetverbranding over te schakelen. Er wordt relatief gezien minder energie naar de spieren gesluisd en dus verbrand je ook minder vet. Toch is het wel zo dat je tijdens deze vorm van training aan het einde van de streep een grotere hoeveelheid aan calorieën verbruikt. Dit komt doordat je lichaam meer koolhydraten verbrandt. De aantal koolhydraten die het lichaam verbrandt stijgt doordat er zich minder energie en dus minder zuurstof in het lichaam bevindt. 

Advies van de gezondheidsraad

De samenleving moet meer bewegen wordt er wel vaak gezegd. Dat is ook logisch want veel (jong) volwassenen hebben een zittende baan of gaan naar school waarbij ze niet genoeg tijd vrijmaken om te bewegen. Het advies van de gezondheidsraad luidt daarom:

  1. Meer bewegen is beter en dus moet je minder stilzitten. 
  2. Beweeg minstens 150 minuten per week matig tot intensief. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets, maak een wandeling en zorg dat je dit dagelijks herhaalt. 
  3. Beweeg langer en intensiever. Hier kan je bijvoorbeeld kiezen voor een intensieve of extensieve duursport wat in dit artikel al eerder aan bod is gekomen. 
  4. Het is belangrijk dat je ongeveer twee keer per week doet aan bot -en balansversterkende oefeningen. 

Lees ook

Alle ins and outs over cardio lees je hier!

4x verschillende vormen van cardio als je het even niet meer weet

Alle ins and outs over cardio lees je hier!

Gooi je routine om met deze nieuwe High Intensity Interval Training

Alle ins and outs over cardio lees je hier!

Wat is HIIT (High intensity interval training)?