Springen, squatten, burpees, push-ups, je kunt er niet meer omheen. HIIT is hot, maar een makkie is het niet altijd. Ben jij na de zoveelste sessie toch wel een beetje klaar met dat springen, squatten en luchthappen? Misschien is de tegenhanger, LISS, dan wel iets voor jou.

LISS workout

LISS (low intensity sustained state) is een begrip dat bekent werd door Kayla Itsines en partner en personal trainer Tobi Pearce uit Australië en is de tegenhanger van HIIT. Het is namelijk een workout waarbij je 30 tot 60 minuten beweegt met een maximale hartslag van 60%. Oftewel je beweegt voor een langere tijd met een lagere intensiteit. Dit stimuleert je vetverbranding en je bloedtoevoer.

Jake Peterson (NASM-certified and Precision Nutrition-certified trainer) onderzocht de stijgende populariteit naar de trainingsmethode. Hij verteld dat LISS eigenlijk een manier van trainen is die al gebruikt wordt sinds de jaren 60/70. Met name door bodybuilders en esthetische sport atleten. Het wordt bijvoorbeeld vaak als een actieve-rust op een rustdag gebruikt. Echter heeft personal trainer en Instagram bekendheid Kayla Itsines de trainingsvorm weer nieuw leven in geblazen en sinds dien is het een heuse trend.

Waarom zo populair?

Jake onderzocht ook de 4 andere redenen waarom LISS in populariteit stijgt.

Actieve rust en herstel. De trainingsvorm is ideaal voor een actieve rust of een herstel dag voor diegene die op een regelmatige basis op een hogere intensiteit trainen.

Blessures: Krachttraining, circuit training en HIIT zijn trainingen waarbij er een hoop druk op de gewrichten komt te staan en waarbij je een verhoogd risico loopt op blessures door het verkeerd uitvoeren van oefeningen of slechte houdingen. Bij LISS is het risico daarentegen veel kleiner.

Lagere drempel: Voor diegene die net beginnen met trainen of fitnessen is LISS een perfecte eerste stap om wat sterker en fitter worden. Wandelen of zwemmen is minder intimiderend dan wanneer je in je eentje in een nieuwe bootcamp groep start. Hoe meer LISS je doet, hoe sterker en zelfverzekerder je wordt en hoe kleiner de stap wordt om over te gaan naar een training met een wat hogere intensiteit.

Lui-mensen-concept: Met minder moeite kun je ook resultaten behalen. Peterson merkte op dat de recente piek in de populariteit rond LISS deels te wijten is aan de wens om “gewicht te verliezen waarbij zo min inspanning geleverd hoeft te worden.”

Toch liever een high intensity workout doen? Probeer deze eens!