In een eerder artikel hebben we uitgelegd hoe je precies een HIIT-work-out samenstelt. Je kiest je oefeningen, tijd en intensiteit om de work-out te vinden die perfect bij je past. Maar daarmee creëer je alleen losse work-outs. Wat je eigenlijk nodig hebt, is een trainingsschema

Stel je doelen vast

Wat wil je graag bereiken? Wil je afvallen, fitter worden of heb je een ander doel? En op welke termijn wil je dat doen? Op basis van die vragen kun je zelf een trainingsschema samenstellen. Stel je doelen niet te hoog: je kunt ze altijd nog aanpassen als het echt heel goed gaat.

schema voor training HIIt

Bepaal het aantal keer dat je gaat sporten

Om een schema te kunnen maken moet je eerst bepalen hoe vaak je gaat sporten. Daarbij kun jezelf sowieso beter niet te hoog inschatten, maar het is ook goed om er rekening mee te houden dat HIIT intenser is dan de meeste work-outs. Je kunt beter niet vaker dan twee à drie keer per week HIIT te doen en 24 tot 48 uur tussen twee work-outs te laten.

Kies je work-outs

Je kunt work-outs van het internet gebruiken of ze zelf samenstellen. Het beste is om te zorgen voor afwisseling binnen een week. HIIT heeft van zichzelf al veel variatie, maar je kunt je work-outs bijvoorbeeld focussen op kracht of juist uithoudingsvermogen. Ook kun je kiezen tussen verschillende spiergroepen.

work-out high intensity interval training

Plan je work-outs

Het liefst schrijf je elke work-out in je agenda of op een kalender. Zo kun je bijhouden wanneer je welke work-out wilt doen en of je genoeg rust houdt tussen work-outs. Houdt rekening met de andere dingen in je agenda en plan je work-outs op momenten dat je zeker weet dat je het ook echt gaat doen.

Pas je schema steeds aan

En nee, dan bedoelen we niet elke week. Maar naarmate je meer sport zul je sterker worden en meer uithoudingsvermogen hebben. Je moet het jezelf niet te moeilijk maken, maar ook zeker niet te makkelijk. Evalueer daarom om de zes à acht weken je trainingsschema en kijk of je work-outs moeilijk moeten of het schema juist te zwaar voor je is.