Lekker veel trainen buiten, in de sportschool of thuis. Herken jij dit? Misschien wel en daarom is het lezen van dit artikel een must. Overmatig trainen is namelijk niet altijd even gezond als wij in feite denken. Het kan namelijk eerder averechts werken wanneer je elke dag dat lijf keihard aanpakt.

Weinig ruimte voor herstel van de spiergroepen

Train jij bijvoorbeeld elke dag je benen en billen of train jij haast elke dag ook nog eens je armen en buik? Dan krijgt het lichaam en dus de spieren natuurlijk niet veel tijd zich te herstellen. Er ontstaan tijdens zo’n training namelijk scheurtjes in de spieren. Met die scheurtjes moet het lichaam zich elke keer weer op boxen tegen de vaak zelfde oefeningen.

Overmatig trainen ook wel onevenwichtigheid genoemd tussen het herstel van je spieren en de aantal trainingen. Hierdoor kunnen klachten optreden als:

  1. Depressiviteit
  2. Chronische moeheid
  3. Minder goede prestaties tijdens trainingen of tijdens de overige dagelijkse activiteiten

Je voelt dat een dagje overslaan een no go is

Een dagje niet sporten maakt je rusteloos. Misschien wel het gevoel van falen? Geen progressie boeken? Gelukkig is het zo dat wanneer jij juist rust behoudt tussen de trainingen door je meer progressie zal maken. Dit komt omdat de spieren een langere tijd hebben om zich te herstellen van de scheurtjes die door de vorige trainingen zijn veroorzaakt. De onrust komt doordat het sympathische zenuwstelsel het in jouw lichaam heeft overgenomen. Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat je te onrustig bent om überhaupt in slaap te komen.

Je merkt geen verschil en prestaties gaan achteruit

Een sporter die zich elke dag uit de naad werkt om resultaat te zien. Zij kunnen zich heel moe voelen. Dit ten opzichte van een sporter die minimaal één à twee keer per week sport en zich juist heel energiek voelt na een intense training. Eigenlijk wordt hier duidelijk dat iemand die overmatig traint geen verschil merkt met of zonder dat stofje endorfine. Hierdoor gaan de prestaties van achteruit, want je bent simpelweg te moe om dat lichaam hard aan het werk te zetten.

Tip om overmatig trainen tegen te gaan

De gouden tips om te stoppen met het overmatig uitvoeren van trainingen in de sportschool, thuis of in de buitenlucht.

  1. Zeg tegen jezelf dat meer niet altijd beter is. De kwantiteit gaat dan boven kwaliteit terwijl kwaliteit juist boven kwantiteit moet staan.
  2. Maak een trainingsschema waarin een grote variatie is aangebracht en plan daarbij rustperiodes in. Hierbij moet je denken aan het trainen om de twee dagen en krachtoefeningen afgewisseld met cardio.
  3. Na een training is het belangrijk dat jij de eiwitvoorraad aanvult. Deze eiwitten zorgen er namelijk voor dat ze scheurtjes in de spieren weer aanvullen waardoor de spieren sneller en optimaal kunnen herstellen.