Een gezond en gespierd lichaam krijgen hoeft niet moeilijk te zijn. Ook hoef je er niet voor naar de sportschool, wat wel kan helpen is een paar dumbbells. Met twee simpele gewichten kun je, als je ze goed gebruikt, veel bereiken. Of je nu vet wil verliezen, spieren wilt opbouwen of je uithoudingsvermogen wil vergroten: het is allemaal mogelijk. Naast dat het trainen met dumbbells je kan helpen met je fitness doelen, kan minder dan een uurtje gewicht heffen per week je risico op een hartaanval of beroerte tot 70 % verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van Iowa State University. Genoeg reden dus om eens met die handige gewichten aan de slag te gaan! Wij geven je de 6 beste oefeningen om uit te voeren met dumbbells.


1. De Goblet squat

via GIPHY

Sta met je voeten wijder uit elkaar dan je schouders. Houd een dumbbell vast met beide handen voor je borst. Kom nu omlaag in een squat, ga dan weer omhoog en herhaal de oefening.

2. Dumbbell clean

Ga op heupbreedte staan en pak de dumbbells vast. Draaai je polsen zodat ze naar voren wijzen en breng de gewichten naar je schouders. Maak tegelijk een klein sprongetje. Strek je benen en ga rechtop staan. Laat de gewichten dan weer zakken en kom weer terug in een squat en herhaal de beweging.

3. Bent-over row

via GIPHY

Sta recht op, leun dan een klein beetje naar voren en span je core aan. Til de gewichten op naar je borst, laat ze zakken en herhaal de beweging.

4. Dumbbell bench press

via men’s health

Ga rechtop staan met je gewichten naast je lichaam. Houd je armen gestrekt en til ze omhoog totdat je een stretch voelt in je schouders. Laat je armen dan weer voorzichtig zakken.

5.  Dumbbell lunge

Houd je dumbbells vast naast je lichaam, zet een grote stap vooruit en laat je lichaam zakken tot beide knien in een hoek van 90 graden zitten. Duw je zelf dan met je voorste been weer naar voren en keer terug naar de beginpositie.

 6. Overhead press

via GIPHY

Je kunt deze oefening zittend of staand doen. Strek je ellebogen naar de zijkant en buig je armen 90 graden omhoog. Til de gewichten naar boven en laat ze dan weer naar beneden zakken.