We weten allemaal dat het tegenwoordig belangrijk is om uit de kijken naar de planeet. Om ervoor te zorgen dat de aarde niet nog meer vervuild wordt, proberen we allemaal ons steentje bij te dragen. Maar wat kan je eigenlijk allemaal doen om het milieu te verbeteren? Het is makkelijker dan je misschien denkt.


Vermijd wegwerpplastic

Plastic is één van de meest vervuilende voorwerpen, omdat het bijna niet verwoestbaar is. Daarbij kunnen veel dieren, zoals vogels, stikken in het plastic dat rondslingert. Koop daarom je eigen stalen rietjes die je over mee naar toe kan nemen. Ook kan je plastic tasjes vervangen door katoenen tasjes, en een thermo waterfles aanschaffen zodat je niet constant plastic flesjes hoeft te kopen.

Eet minder vlees en andere dierlijke producten

Vlees is één van de grootste oorzaken van CO2 uitstoot. Daarbij is het ethisch verantwoorder om (vaker) voor vegetarische en veganistische opties te kiezen. Bij veel supermarkten en restaurants zijn veel vleesvervangers te vinden. Als je het moeilijk vindt om helemaal diervrij te eten, organiseer dan één vega dag per week. Zo maak je toch verschil!

Neem de fiets

De uitlaatgassen van auto’s, bussen en vliegtuigen zorgen voor een groot deel van de uitstoot van vervuilende stoffen zo veel mogelijk met de fiets te doen. Zo doe je niet alleen iets goeds voor het milieu, maar zie je ook meer van je omgeving!

Doe de lichten uit en douche minder lang

Het is soms erg verleidelijk om lekker lang te douchen of om de lampen aan te laten staan, maar ook dit is belastend voor het milieu. Probeer meer energie te besparen door korter te douchen. Als je dit moeilijk vindt, zet dan een timer. Doe ook altijd de lichten uit als je een kamer verlaat, of steek meer kaarsen aan zodat je niet zo veel lampen hoeft aan te doen. Zo maak je het ook nog gezellig!

Wees bewuster van je koopgedrag

Door meer te kopen, verspil je ook meer én gooi je meer wegwerp materiaal weg. Probeer daarom ook duurzaam met spullen zoals eten en kleding om te gaan. Kies er bijvoorbeeld voor om meer tweedehands kleding en spullen te kopen. Op het gebied kan je gemakkelijk je ecologische voetprint verminderen door te gaan bulken.

Recycle afval

Deze klinkt vast logisch, maar is toch nog steeds belangrijk. Door plastic bij plastic te gooien, kan dit beter verwerkt en eventueel hergebruikt worden. Ook thuis kan je makkelijk afval scheiden. Neem bijvoorbeeld een prullenbak voor plastic en de ander voor overige materialen. Zo doe je al heel wat.

Plant een boom

Say what? Ja echt, iedereen kan een boom planten. Deze creatieve manier om het milieu te verbeteren is niet alleen goed voor de flora en fauna, ook is het bijzonder om te doen. Zo kan je via diverse organisaties een boom planten op een speciaal uitgezocht stuk grond of geld doneren om bomen in andere werelddelen te laten planten. Maar je kunt zelf ook een boom in je eigen tuin planten. Bij de meeste tuincentra kan je een mini boom kopen en deze zelf plaatsen. Hoe cool is dat?

Zie ook

Dit zijn de tips om het milieu te verbeteren

6x healthy en vegan hotspots in Amsterdam

Dit zijn de tips om het milieu te verbeteren

Voedselverspilling tegengaan doe je zo

Dit zijn de tips om het milieu te verbeteren

De invloed van het dagelijks gebruik van plastic op onze aarde