Afvallen lijkt geen rocket science: minder eten dan je dagelijkse behoefte. Toch zijn er in het hele proces heel wat valkuilen die we kunnen tegenkomen..

Te weinig eten

Minder eten dan je behoefte zorgt voor gewichtsverlies, dat klopt. Maar veel minder eten zorgt niet voor sneller afvallen. Sterker nog: wanneer je drastisch minder eet gaat je lichaam zuiniger om met de voeding die je binnenkrijgt. Je lichaam gaat namelijk in spaarstand. Hierdoor slaat het de voeding die je binnenkrijgt op als vet (als reserve). Je lichaam breekt spieren af en gebruikt deze energie voor directe brandstof op dat moment. Dit wil je niet!

Je portiegrootte niet in de gaten houden

De afgelopen jaren zijn portiegroottes een stuk groter geworden. Je kunt dan wel een gezonde maaltijd voor je neus hebben, maar door een te grote portie tikken ook hier de calorieën snel aan.  TIP: Gebruik de app MyFitnessPal om je porties in proportie te houden!

Te snel resultaten verwachten

Afvallen kost tijd, het is namelijk een heel proces daar binnen in je lichaam. Het vet op je lichaam heeft zich ook niet in 2 weken opgebouwd, dus het is er ook niet in 2 weken vanaf. Toch haken we snel af als we niet snel resultaat zien. Dat is zonde, want je lichaam is ondertussen hard bezig, ook al zie je dit niet! Houd vol en stel realistische doelen!

Niet sporten

Het ligt misschien voor de hand, maar sporten is een belangrijke factor bij het afvallen. Onderzoeken wijzen uit dat bij degenen waar het verloren gewicht er daadwerkelijk afbleef ook degenen waren die het meest sportten!

Teveel eten omdat je sport

Wanneer je op de loopband 300 calorieën hebt verbrandt betekent dit niet dat je dat stuk taart van 250 calorieën zonder problemen kunt eten. Zo werkt het namelijk niet! Sporten helpt bij het afvallen, maar 70% van hoe je eruit ziet wordt bepaald door je voedingspatroon. Een negatieve energiebalans is dus key voor afvallen, ondanks de verbrande calorieën in de gym!


Lees ook:

Ik eet onder mijn caloriebehoefte, maar afvallen lukt niet meer

Helpt appelazijn nou echt bij het afvallen?

Mees (23) eet alleen nog maar fruit..