Altijd al afgevraagd waarom je je na een avondje stappen of drinken voelt alsof je aangereden bent door een truck? Waarom je na een avondje flink drinken jezelf beloofd nooit meer te gaan drinken, wat je vervolgens niet lukt? Nou, wij wel! En daarom gingen we op onderzoek uit. Want wat doet alcohol eigenlijk met ons lichaam? En een kater, wat doet dat met je?


Slaappatroon

Als je gedronken hebt kan je sneller in slaapvallen vanwege de verdovende werking van alcohol. Hierdoor wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmiddeltje is, maar de slaap is eigenlijk een stuk minder diep en vaak onrustig. Sommige mensen worden dan ook eerder wakker wanneer ze alcohol gedronken hebben. De kwaliteit van de slaap is een stuk minder goed dan die van een normale nacht. hierdoor ben je dus een stuk minder uitgerust. Alcohol kan je slaappatroon zelfs voor een aantal dagen verstoren. Dat is dus waarom je de dagen erna ook zo slecht slaapt.

Het voelt alsof je in elkaar geslagen bent

Je bent vast wel eens gevallen met de fiets of lopend in een dronken bui. Als het goed is had je niet eens pijn en kon je er eigenlijk alleen maar om lachen. Dit komt omdat de alcohol ervoor zorgt dat de pijn minder word. Helaas zul je de volgende ochtend last hebben van een rebound.. De pijn komt namelijk de volgende ochtend twee keer zo hard terug! De volgende keer toch wat voorzichtiger zijn!

Nachtmerries

Je zou denken dat alcohol goed helpt als slaapmiddel, maar alcohol is sneaky! Wanneer het effect van de alcohol namelijk halverwege de nacht is uitgewerkt kun je er wakker door liggen. Door deze verstoring kan het ook zorgen voor heel erg onprettige dromen oftewel, vette nachtmerries!

Emoties

Basically, alcohol zorgt ervoor dat de endorfine (de stof die je blij maakt en pijn onderdrukt) in je lichaam verbruikt. Hierdoor voel je je de volgende dag verschrikkelijk ellendig.  Moet je de hele dag huilen of ben je super emotioneel, je hebt misschien op dat moment geen idee waar het vandaan kom, maar it is all part of your hangover!

Je hersenen werken niet zo goed

Dit komt omdat je net als endorfine, een tekort aan dopamine hebt. Je cognitieve functie in je prefrontale cortex is verstoord door de alcohol. Volwassen dingen,  zoals simpele beslissingen maken, gaan dus niet zo goed meer. Ook kun je last krijgen van duizeligheid. Je bent vast wel een wakker geworden en hebt jezelf afgevraagd of je nog dronken bent. No worries, je evenwichtsorgaan is nog verstoord door de hoeveelheid wodka van gisteravond, je bent dus niet nog steeds dronken.


Lees ook:

Mix jij alcohol met light producten? Dan word je sneller dronken!

Alcohol vs drugs: wat is nou eigenlijk slechter voor je?

Dit effect heeft alcohol, als je het direct na het trainen drinkt!