Ik houd van koffie. Ik drink een kop zodra ik uit bed kom, als ik onderweg ben naar een afspraak. Onderweg duik ik meestal nog snel ergens een koffietentje in voor een on-the-go. Als ik op het station moet wachten doe ik dat graag in de Starbucks en als ik op kantoor aan kom is die kop koffie ook het eerste wat me aangeboden wordt. Echter kwam ik een artikel tegen dat me totaal van mijn koffie ‘verslaving’ af heeft geholpen. In eerste instantie was ik niet heel erg overtuigd, toch prikkelde het artikel mijn nieuwsgierigheid. Ik heb het dus zelf maar eens uitgeprobeerd. Ik wisselde 1 week, mijn standaard kopje koffie in voor cichorei koffie.

Cichorei koffie

Ooit gehoord van cichorei koffie? Geen nood, ik wist er eerder ook niks vanaf. Cichorei is een kruidachtige plant, die deel uitmaak van de witlof familie. Het is de wortel met al zijn goede en gezonde eigenschappen waar de koffie van wordt gemaakt en – niet geheel oninteressant- die ook wordt gebruikt in gewichtsverlies supplementen. De wortel van de chicorei plant werd in de 17de eeuw gebruikt om koffieachtige drank te maken omdat koffie niet te verkrijgen was. Het smaakt vrijwel hetzelfde, sommige vinden de smaak zelfs lekkerder dan gewone koffie en bevat geen cafeïne. Ook is het goed voor lever, nieren en eczeem.

Cichorei koffie en snoozen

Buiten het feit dat ik ontzettend houd van koffie, ben ik ook een snoozer (zoals heel veel mensen) ik herkende mezelf ontzettend in het artikel dat ik had gelezen. Ik snoozde minimaal een half uur en ondanks de pogingen om het af te leren, lees: de wekker aan de andere kant van de kamer te zetten, de wekker zetten op een tijdstip dat ik er écht uit moet en zo nog een aantal welbekende trucjes die iedereen gebruikt of probeert. Alleen hielp niks ervan, altijd belande ik weer op mijn rug in een halve slaap. Dit veranderde naarmate mijn test weken verstreken. Na een week geen koffie, stond ik ineens vol energie naast mijn bed wanneer mijn wekker (de eerste keer) af ging. Dit gebeurde niet een, niet twee of 3 keer, nee dit gebeurde ineens elke ochtend.

Volgens de National Sleep Foundation heeft je lichaam zes uur nodig om alleen al de helft van je cafeïne inname (normale inname van ongeveer 3 kopjes) te verwerken. Daarnaast kan cafeïne de slaap verstoren. Alleen besefte ik niet dat het hier niet alleen gaat om de problemen met het in slaapvallen, maar ook om de problemen met wakker worden.

Natuurlijk is het lastig om je gewoonte om ’s ochtends een warme kop koffie te drinken een lastige om te breken en dat is waar de cichoreikoffie van pas komt. De cichoreiwortel is gebrand en sommige varianten ervan zijn gemixt met bijvoorbeeld vijgen of gerst om het dezelfde rijke ‘echte’ koffie smaak te geven.

Cichorei en darmflora

Naast dat cichorei je af helpt van het snoozen, heeft het nog een ander groot voordeel. De cichoreiwortel bevat namelijk inuline. Een van de redenen dat de wortel ook gebruik wordt in supplementen om af te vallen. Inuline is een prebioticum (Een voedselbron voor goede bacteriën in onze darmen) wat helpt bij het behouden van een gezonde darmen. De organen in het lichaam die van grote invloed zijn op je algehele gezondheid.

Ook tonen verschillende studies aan dat cichorei oligofructose bevat. Wat de eetlust verminderd en dus helpt bij de drang om te snacken.

Ideetje dus?

Problemen met slapen? Met deze 5 tips verbeter jij je nachtrust.