Hier in Nederland klagen we graag wat af. Het weer kan altijd beter, dan weer te koud, dan weer te warm. De vakantie was altijd te kort, de rij bij de kassa altijd te lang. Onze huisgenoten te luidruchtig, onze thee te slap en ons salaris te weinig. Het is jammer, want we zien altijd alleen maar de negatieve dingen en hierdoor missen we een hoop geluk in ons leven. Kunnen we hier iets aan doen? Jazeker, dat kunnen we. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat dankbaarheid, een directe uitwerking heeft op ons geluksgevoel. Oftewel, hoe dankbaarder we zijn, hoe gelukkiger we zijn.

Leer dankbaar te zijn

Maar hoe doe je dat dan, dankbaar zijn? Dankbaarheid kun je jezelf aanleren en het is helemaal niet moeilijk. Je moet er alleen wel voor open staan om je perspectief te veranderen. Sta je er voor open? Dan kunnen wij je een handje helpen bij het begin, met deze 3 tips.

Wees je bewust van de hulp van anderen

De Duitse onderzoeker en hoogleraar Michael Eid schrijft: “Een essentiële voorwaarde voor echt geluk is het besef dat je een gelukkig en succesvol leven leidt dankzij de hulp van anderen en gelukkig toeval. Waarom? Omdat trots op die manier wordt gekoppeld aan bescheidenheid en dankbaarheid. Trots zonder dankbaarheid is een veel zwakkere bron van langdurig geluk dan trots die wel gepaard gaat met dankbaarheid. In feite bestaat zonder dankbaarheid zelfs een risico op narcisme. Een groot gevoel van dankbaarheid tegenover het leven in het algemeen en anderen in het bijzonder is een grote bron van geluk. Dat geldt niet alleen voor trots, maar ook voor heel wat andere emoties. Als individuele positieve emoties hand in hand gaan met sociale emoties zoals dankbaarheid, hebben ze een veel krachtiger uitwerking op ons geluk. Door geregeld te denken aan de positieve dingen in je leven en het gevoel van diepe dankbaarheid aan te wakkeren, vind je de weg naar het ware geluk.”



Spreek je dankbaarheid uit

Dankbaarheid is een vorm van eerbied, volgens de Zuid-Afrikaanse hoogleraar D.J.W. Strümpfer. Het waarderen en die waardering uitspreken. Zoals we hierboven al vertelden kun je dankbaarheid trainen, net als dat je je spieren traint om sterker te worden. In het begin zal het onwennig zijn om tegen anderen steeds je waardering te uiten. Begin daarom bij je vrienden en familie. Doen ze iets voor je, zeg niet alleen maar “dankjewel”, maar leg uit waarom je dankbaar bent voor hun hulp, of, wil je iets dieper gaan, vertel ze eens wat ze voor je betekenen. Het zal met de tijd steeds natuurlijker aanvoelen om je dankbaarheid uit te spreken en het zal je laten zien dat er steeds meer mensen of dingen in je omgeving zijn, om dankbaar te zijn.

Houd bij waar je allemaal dankbaar voor bent

Houd een dankbaarheids-dagboek bij. Het klinkt misschien een beetje suf en je hoeft echt geen heel boek ervan te maken, maar een notitieboekje in je tas of naast je bed is al genoeg. Wie namelijke elke dag even stilstaat bij een positief aspect in zijn of haar leven (gezondheid, vrienden, gezin, vrijheid, onderwijs, zintuigen, omgeving, enz.) ervaart een hoger welbevinden.

Conclusie

Leer de dingen om je heen weer te zien. Neem een wat gas terug. Verwonder de mensen en de wereld om je heen. Spreek je waardering uit en ervaar de vreugde en positive energie die je ervan krijgt!

Wil je minder stress-vol de dag doorkomen? Kijk dan ook eens naar deze tips.