Op een prachtige unieke plek aan de Amstel rivier, in een echte voormalige kruitfabriek, heeft ‘De Kruidfabriek by LUTE’ zich gevestigd. Al 14 jaar lang is dit de plek waar Peter Lute; chefkok, ondernemer en voormalig presentator en jurylid van tv-programma Masterchef, zijn ambacht en ondernemers praktijken uitvoert. Voorheen onder de naam ‘Restaurant Lute’, sinds 1 september onder de naam: ‘De Kruidfabriek by LUTE.’ Een restaurant waar kruiden de hoofdrol spelen en waar Peter zijn passie voor culinair, verantwoord en duurzaam eten, de boventoon voert.

Het was tijd voor iets nieuws

Foto: Typhoon pressroom

De kruidenkas en duurzaamheid

Peter heeft zijn nieuwe concept niet alleen in de keuken, maar ook prachtig in het interieur weten te verwerken. Zet een voet in de eet ruimte en de ruime, stoere en rauwe uitstraling komt je meteen tegemoet. Een sfeer die aansluit bij de smaak van de gerechten die ze serveren.

Foto: Typhoon pressroom

Naast een gloed nieuwe keuken voorzien van de nieuwste technologie, heeft de zaak een prachtige kruiden kas waar alle kruiden die ze in de gerechten gebruiken, op een natuurlijke en duurzame manier gekweekt worden. Peter vertelt ons zelfs dat deze tijd van het jaar bijna alle kruiden in het wild nóg beter groeien. Hij loopt dus geregeld met de keuken langs de Amstel, om de kruiden die ze voor die dag nodig hebben, te plukken.

Het is verfrissend om de eigenaar (vol passie) over zijn zaak te horen praten. Hoe hij staat voor het echte vakmanschap, tegenover duurzaamheid, het bewust omgaan met de omgeving en hoe hij alle producten die ze in de keuken gebruiken, uit eigen land en bij de kleine boeren vandaan haalt. Hij ziet zijn team in de keuken steeds meer opbloeien en genieten van hun werk. “Ze zijn weer bezig met hun vak, ze werken met prachtige lokale producten die ze zelf moeten prepareren en niet meer met voorgesneden stukken vlees die dagelijks worden geleverd in een rode plastic bak”

Foto: Typhoon pressroom

De chef zelf heeft heel bewust afstand genomen van de keuken. Voormalig souschef Tim Buis is nu diegene die de leiding in de keuken tot zich neemt. “Hij is erg gepassioneerd en ik heb de behoefte om anderen een podium te geven op dit punt in mijn carrière. Peter is wel nog nauw betrokken bij de creatie van de gerechten, maar gebruikt hierbij graag de frisse en inspirerende kijk van het jonge team om hem heen.

Vegetarisch menu

Niet vanwege de trends, maar vanwege zijn bewuste kijk naar de omgeving en de natuur, heeft peter besloten om bij het openen van zijn nieuwe restaurant,  meer aandacht te besteden aan de vegetarische keuken. “Ik ben zelf niks anders gewend, ik eet al sinds kleins af aan maar 3 dagen per week vlees of vis. Het boek dat ik afgelopen week heb gelanceerd is ook 60% vegetarisch, niet bewust, maar puur omdat niet elk gerecht een stuk vlees nodig heeft.” En gelijk heeft hij, het vegetarische menu dat ze aanbieden is een ware smaak sensatie. Alle gerechten worden met bijzondere kruiden (uit de kas) op smaak gebracht en er worden heerlijke, pure producten gebruikt.

Prijs – kwaliteit

Ondanks dat het niet de bedoeling was, werd zijn vorige restaurant al gauw beschouwd als vergelijkbaar met sterrenrestaurants. Dit terwijl de chef zijn restaurant voor iedereen toegankelijk wilde houden. Bij De Kruidfabriek heeft hij het daarom anders aan gepakt. De kwaliteit van het eten is nog op topchef niveau, terwijl de prijs bijna 20% gedaald is. Hierdoor is culinair eten voor iedereen toegankelijk. Of je nu een hele avond uitgebreid wilt dineren, of juist langs wilt komen voor een klein hapje en een goede gin tonic.

Nieuwe zaak

Vanwege het succes van het nieuwe concept, opent Lute komende september een nieuwe zaak in Amsterdam. Teveel wilt hij er nog niet over verklappen. Hij vertelt  wel dat het weer op een unieke locatie met een prachtige eigen verhaal is. Ook op die locatie, hebben ze een eigen tuin, “en dat net buiten het centrum van Amsterdam!”

Voor ons iets om zeker in de gaten te houden!

 

Wil je zelf de fantastische keuken een keertje proeven? Vind het menu en de mogelijk om te reserveren hier op de website van De Kruidfabriek.