Misschien weet je het al wel precies, maar het kan ook zijn dat je eigenlijk geen idee hebt wat het verschil is tussen vegetarisch of vegan zijn. En dan heb je ook nog plantaardig eten, wat is dat eigenlijk?

Vegetarisch

Een vegetariër eet geen vlees of producten die van een gedood dier komen. Dat houdt in dat je als echte vegetariër eigenlijk ook geen gelatine of kaas met dierlijk stremsel eet. Hier zijn niet alle vegetariërs even streng in. Sommige mensen kiezen ervoor om pescetariër te worden: ze eten geen vlees maar nog wel vissen en schelpdieren. Als vegetariër hoef je de boter en eieren dus niet te laten staan en kun je ook gewoon echte leren schoenen kopen. Als je dat wil, tenminste. In Nederland is ongeveer 4% van de mensen vegetarisch.

wat is nu eigenlijk het verschil tussen vegetarisch en vegan

Vegan

Veganisme gaat een stapje verder dan vegetarisch eten. Veganisten eten en gebruiken namelijk helemaal geen dierlijke producten. Naast vlees en producten waarvoor dieren geslacht zijn eten ze ook geen zuivel, eieren en honing. Veganisten die dit ook toepassen op de rest van hun levensstijl gebruiken vaak ook geen leer, wol, zijden, producten met bijenwas of andere dingen waarbij dieren betrokken zijn geweest in het maakproces. In totaal is ongeveer 1,5% van de Nederlandse bevolking veganist. Dat is misschien minder dan je verwacht

Plantaardig eten

Dan heb je ook nog plantaardig eten. Is dat nog weer anders dan vegan? Dat kan, want wanneer je plantaardig eet, ligt je focus op fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je dierlijke producten helemaal niet gebruikt (of eet). Het ligt dus wel heel dicht bij veganisme, maar is niet per se hetzelfde en het kan dat je er bewust voor kiest om geen vegan te worden.  Misschien gebruik je nog wel dierlijke producten zoals leer en wol gebruikt of eet je heel af en toe een eitje.

plantaardig vegan veganistisch vegetarier

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen om vegetarisch, veganistisch of plantaardig te eten. De een doet het voor het milieu, de ander voor de dieren. Sommige mensen kiezen ervoor vanwege hun gezondheid. Het stoppen met vlees eten heeft namelijk zo zijn voordelen en ook minder zuivel eten kan goed zijn, zeker wanneer je mogelijk lactose-intolerant bent.